Mi az a kólika?

A három hónapos hasfájás. Miért sírnak olyan keservesen a kisbabák? Nem veszélyes, de gyakori a kólika a csecsemőknél.

Minden anyuka számára elsődleges, hogy gyermeke problémájára, fájdalmára azonnal megoldást találjon. Még inkább így van ez az újszülötteknél, akik nem tudják elmagyarázni, mi a bajuk, csupán sírásukkal tudják jelezni a kellemetlen állapotot.

A keserves sírás oka

Az anyuka számára érthetetlen, hogy miért sír egyfolytában a pici. Az etetés után jelentkező, láthatóan nagy fájdalommal járó sírás oka sokszor a kólika, amit korábban hascsikarásként emlegettek. A szó a latin cholica használatából alakult ki, mely elnevezés a görög epe – kholiké – szóból ered. A betegség jele a puffadt, feszes has, és a pici állandó nyugtatansága, lábainak felhúzása a fájó pont irányába, emellett gyakori a test verejtékezése is.

Pontos meghatározás

Hastájékon rohamszerűen fellépő fájdalom, amely az érző idegek rendellenes izgalma során alakul ki, melynek több oka lehet. Ezek között szerepel a helytelen táplálkozás, megfázás, ételallergia, csecsemőknél túl sok levegő nyelése etetés közben.

div817ri1

Kezelése

A fájdalom kiváltó okának megszűntetése, illetve a későbbiek során ennek az állapotnak az elkerülése. A csecsemőknél a kólika kialakulása meggátolható, ha fekvő helyzet helyett, függőlegesen tartva etetjük a picit, majd evés után jobb oldalára fektetve pihentetjük, ezzel megakadályozva, hogy a levegő a belekbe áramoljon. A kialakult fájdalom többnyire magától mérséklődik, szellentés, illetve székletürítés után.

Nem csak babáknál!

A hosszú órákig tartó rohamos fájdalom nem csak a csecsemőknél jelentkezhet. Az érzőidegek ingerületbe kerülhetnek a menstruáció során, megfázáskor, szokatlan, csípős, fűszeres ételek fogyasztása után. Enyhíthető a fájdalom, ha a hasat melegen tartjuk, pihentetjük, esetleg körkörös mozdulatokkal igyekszünk elősegíteni a belek állapotának javulását.

Hogyan szüntethető meg?

A csecsemőknél néhány hónap után magától múlik el a kólika, a test fejlődésének, és a szervezet megerősödésének köszönhetően. Amennyiben a betegség nagyobb gyerekeknél jelentkezik, ajánlott orvoshoz fordulni, és kivizsgálni a fájdalom hátterében lévő okokat. Ha egyértelmű a hascsikarás oka – szokatlan étel, menstruáció, meghűlés – és a későbbiek során nem alakul ki a fájdalom, valószínűleg nem kell aggódnunk.

Forrás: