Koraszülött vizsgálat tű nélkül

Egy új eljárást fejlesztettek ki, amely segítségével vizsgálni lehet a koraszülötteket. Az előnye a vizsgálatnak, hogy nem kell tűt használni.

A Belfasti Egyetem kutatói egy új, vénás tűt nem igénylő eljárást fejlesztettek ki, melynek segítségével vizsgálni lehet koraszülötteket. A módszer egyrészt pontosabb eredményt ad, másrészt csökkenti az újszülöttnek és családjának okozott trauma mértékét.

A Pediatrics oldalain bemutatott módszer során egy saroktüske segítségével nyernek vért. A teszt kevesebb fizikai terhelést jelent, és pontosabb módszert ad annak eldöntésére, milyen mennyiségű gyógyszerhez kell hozzájutnia egy ilyen beteg szervezetnek.

terhesseg111

Az intenzív ellátás során az újszülöttek mintegy 80 százaléka kap olyan szert, melynek mennyiséget felnőttek, vagy gyermekek eredményei alapján számították, ez nem feleltethető meg egy újszülött esetén szükségesnek. Az új módszer ahhoz járul hozzá, hogy folyamatosan mérni lehessen a gyermek vérpályájában lévő szerkoncentrációt.

A módszer nem teljesen újkeletű, azt már a medicina számos ágában alkalmazzák, például genetikai vizsgálatok esetén is roppant hasonló a mintavétel. A kutatás a metronidazol nevű antibiotikumra koncentrált, egy tesztpapír segítségével egy vércseppből is meg lehetett határozni a vérben lévő gyógyszer koncentrációját, ami terápiás mankót jelentett az orvosok számára.

Forrás: