Hogyan fürödj szülés után?

Mikor jön el az ideje az első fürdésnek a szülés után? Az orvos fogja meghatározni annak függvényében, hogy természetes úton vagy császármetszéssel szültél.

Azok, akik már keresztülestek legalább egy szülésen, bizonyára ismerik azt a vegyes érzelmet, amit a kényelmetlenség, a rossz közérzet, a fájdalom és az öröm egyvelege okoz. Csak mikor a kezdeti mámor elmúlik, tudomásul véve, hogy életet adtak a gyermeküknek, akkor döbbennek rá, hogy mennyit szenvedett a testük terhesség és szülés alatt.

Függetlenül attól, hogy természetes szülésed vagy császármetszésed volt, maradtak a testeden olyan anyagok, illetve vérfoltok, amelyektől mihamarabb szabadulni szerettél volna. Senki nem ítéli el azt az anyát, aki mielőbb szeretne megmosdani szülés után, de nem jó ötlet közvetlenül szülés után tusolni vagy melegfürdőt venni. A szülés utáni fürdőről az orvosod fog dönteni. Az alábbiakban bemutatunk néhány alapvető fogalmat a szülés utáni fürdőről.

Mikor fürödhetsz szülés után?

Ha normális szülésed volt, az orvosod engedélyezheti, hogy azonnal megfürödhess. A császármetszéssel való szülés esetében várnod kell pár hetet, míg a sebek teljesen be nem gyógyulnak. Természetes szülés esetében is, ha gátvarrásod van, várnod kell egy bizonyos ideig, amíg teljesen beheged a seb. Mindkét esetben ez lesz az orvos döntése is. Ha a kórházi kilépődbe nem szerepel semmi erre vonatkozó utasítás, fordulj kérdéseddel az orvosodhoz, illetve a nővérhez a szülés utáni fürdéssel kapcsolatban.

A legbiztonságosabb fürdésmódszer szülés után

A kádban való fürdés a legbiztonságosabb szülés után. Tulajdonképpen terápiás hatása van a kimerült szervezetre, a meleg víz fellazítja a medence környékét, amelyet annyi trauma ért, és annyit szenvedett az utóbbi időben.

furdes1

De a zuhanyozást kerülni kell, mert a vízsugarak direkt zuhannak a testre, és ezek befolyásolhatják a még érzékeny szöveteket. Az is előfordulhat, hogy még nem leszel képes állva zuhanyozni. Szülés után még pár hétig ajánlott kerülni a zuhanyozást.

A legfontosabb, amit szülés után meg kell tenned, hogy megakadályozd a fertőzéseket. Szülés után a gyermeked kizárólag tőled függ, te vagy érte felelős, tehát a legkisebb fertőzést is messziről kerülnöd kell. A szennyezett víz a legnagyobb veszély, amelynek kiteheted a szervezetedet. Ellenőrizd tehát, hogy a kád tiszta és fertőtlenítve volt. A víznek hasonlóan tisztának kell lennie, minden kórokozóktól mentesnek.

Említeni sem kell talán, hogy a szülés utáni úszás fertőzési lehetősége nagyon magas. Ha mégis úszol, vigyázz, hogy a víz hőmérséklete megfelelő legyen. Kerülnöd kell az illóolajok használatát a fürdővízben, mert ezek irritálhatják a már duzzadt bőrt. Végül fontos nagyon alaposan megtörölköznöd fürdés után. Szülés után rendkívül fontos vigyáznod a testedre, és a higiéniára nagy hangsúlyt fektetni.

A szülés utáni fürdés bizonyára szellemileg és testileg is el fog lazítani. Észrevehetően csökkenteni fogja a fáradságot és a kimerültséget, amit a vajúdás és a terhesség okozott. Ennek ellenére ne siess, ne rohanj, és bármi furcsát veszel magadon észre, rövidesen értesítsd erről az orvosodat!

Forrás: