Bölcsőde, igen-nem? Hogyan válasszuk ki a legmegfelelőbb intézményt?

Bizonyára mindenki szívesen gondol vissza gyermekkora első közösségi élményeire, amikor a pajtásai körében, önfeledt játékkal teltek a mindennapjai. A bölcsőde a társadalmi és szociális beilleszkedés egyik első jelentős lépcsőfoka, meghatározó a csemeték fejlődésében, éppen ezért roppant fontos, hogy a gyermekeink számára legmegfelelőbb létesítményt válasszuk ki.

A Sudocrem legújabb, az Év Bölcsődéje elnevezésű social kampányában a hazai intézmények jelentőségére, illetve az ott dolgozók áldozatos munkájára szeretné az átlagosnál jobban ráirányítani a figyelmet.

A szülők számára manapság egyre nagyobb dilemmát okoz a kisgyermekek intézményben való elhelyezése. Ezen nincs is mit csodálkozni, hiszen csemetéink fejlődését, társadalmi és szociális beilleszkedését az szolgálja leginkább, ha a nekik legmegfelelőbb nevelést, gondozást kapják. A döntés tehát nem könnyű, mégis vannak olyan alappillérek, amelyeket szem előtt tartva talán egyszerűbb a bölcsőde választás.

Fotó: 123rf.com

Erősen gyerekfüggő, hogy hány éves kortól nevezhető valaki bölcsődére érettnek. A kutatások szerint a lányok szociális szempontokból hamarabb érnek, ezért akár 8-9 hónaposan már mutatkozhat a közösségre való igény, a fiúknál erre általában csak egyéves kor után kerül sor. Másfél évesen viszont már nem okoz maradandó pszichés problémákat a bölcsőde – persze, csupán azoknak, akik nem eléggé introvertáltak ahhoz, hogy legkorábban csak háromévesen, az óvodában kezdjenek el először intézményesített keretű gyermekközösségbe járni” – mondja Vida Ági gyermekpszichológus, aki szerint a megfelelő létesítmény kiválasztásánál sok tényezőt érdemes figyelembe venni. – „Először is ha tehetjük, járjuk alaposan körbe a témát; hallgassunk meg minél több szülői véleményt, illetve menjünk el nyílt napokra, akár a gyermekkel együtt is. Az igény szerinti beszoktatás, a fokozatosság a legjobb a kicsiknek, így ez is döntő mérlegelési alap lehet, valamint az alacsonyabb, 8-10 fős csoportlétszám. De talán a családias környezet, a kisgyermeknevelők képzettsége, személyisége, szakmai felkészültsége mindenekelőtt a legfontosabb.

A gyermekpszichológus is üdvözli a Sudocrem kezdeményezését, amellyel a hazai bölcsik jelentőségére, illetve az ott dolgozó kisgyermeknevelők áldozatos munkájára szeretnék ráirányítani a figyelmet. A márka hivatalos Facebook-oldalán az anyukák és apukák egy-egy rövid történet beküldésével nevezhetik kedvenc intézményüket 2018. november 30., 12.00-ig Az Év Bölcsődéje címre. A kampányt a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szervezete (BDDSZ) is támogatja.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.