Anyatejjel nincs bölcsőhalál?

A szoptatás akár 73 százalékkal csökkentheti a hirtelen csecsemőhalál (bölcsőhalál – SIDS) kockázatát, különösen akkor, ha a csecsemőket kizárólag anyatejjel táplálják.

Az anyatej a legjobb táplálék a csecsemőknek, a kutatási eredmények szerint az anyatejes táplálás segíti a babák fejlődését és mind az édesanya, mind a csecsemő számára csökkenti a betegségek valószínűségét. A legújabb bizonyítékok most arra utalnak, hogy a szoptatás a hirtelen csecsemőhalál szindróma (Sudden Infant Death Syndrome – SIDS) kockázatát is csökkenti.

„A szoptatás számos előnnyel jár az édesanyák és a csecsemők szempontjából egyaránt” – nyilatkozta a Pediatrics június 13-i számában megjelent kutatást vezető Dr. Fern R. Hauck, a Virginia Egyetem docense. „Ez a tanulmány egy újabb indokkal szolgál arra, hogy az édesanyáknak szoptatniuk kellene gyermekeiket, és ideális esetben kizárólag anyatejjel kellene táplálniuk őket.”

baba94

Hauck munkatársaival 18 korábbi tanulmány metaelemzését végezte el a szoptatás és a bölcsőhalál összefüggésével kapcsolatban. Az elemzés alapján kiderült, hogy azokban a csecsemőkben, akik bármennyi ideig bármilyen mennyiségű anyatejet kaptak, a SIDS kockázata 60 százalékkal csökkent.

Amikor a kutatók más tényezőket, például a társadalmi-gazdasági státuszt, a dohányzást és a csecsemő alvási testhelyzetét is számításba vették, a kockázatcsökkenés 45 százalékra esett vissza. Amikor azonban a bölcsőhalál kockázatcsökkenésének mértékét tanulmányozták a kizárólag anyatejen élő csecsemők esetében, a kockázat 73 százalékkal alacsonyabb volt. Hauck szerint az eredmények arra utalnak, hogy a szoptatás erőteljes védelmet nyújthat a hirtelen csecsemőhalállal szemben. A legnagyobb védelmet a kizárólagos anyatejes táplálás biztosítja.

Forrás: