A kicsik bélfertőzései – ha felül is jön

A gyomor-bélrendszeri fertőzés általában egy hétig vagy kevesebb ideig tart. Tünetei a hasmenés, puffadás, hányinger, láz, fejfájás.

Veszélyes, ha nem csak alul van baj

A legnehezebb szituációval akkor találkozunk, ha a fertőzést hányások is kísérik. A nehézség több tényezőből tevődik össze. Egyrészt a hányás azok közé a tünetek közé tartozik, amelyek leginkább megviselik a szervezetet. Roppant kellemetlen, kínzó tünet, ami megviseltté teszi a szervezetet, jelentősen ront az általános közérzeten. Riasztja a szülőket is, mert igen „látványos” reakció, ráadásul vegetatív reflexként olyan mértékű sápadtságot okoz, hogy szinte zöld a gyermek.

Ha a széklet vércsíkot tartalmaz, akkor bakteriológiai vizsgálatra székletmintát kell küldeni, mert ki kell zárni, vagy éppenséggel igazolni kell a véres széklet bakteriális fertőzéses eredetét. További teendők (antibiotikus kezelés, családtagok székletmintájának vizsgálata) a bakteriológiai vizsgálat eredményétől függ. A bakteriológiai leletek általában már az akut tünetek lecsengését követően érkeznek meg a kezelőorvoshoz, de az eredmény egyébként sem befolyásolja az intenzív szakban lévő betegség kezelését, a korábban felsorolt teendők megtételére van szükség.

baba221

A gyomor-bélrendszeri fertőzések kórokozói meglehetősen fertőzőképesek, nem ritka, hogy a gyermek családtagjai, társai körében gyorsan terjed. Fontos a megfelelő higiénés rendszabályok betartása, a gyakori fertőtlenítős kézmosások a beteg környezetében. Kivédhetik a betegség tovaterjedését a családtagoknak adott probiotikus készítmények a saját védekező készség növelése miatt.

Egzotikus országokba történő utazás előtt és alatt szedett probiotikumoknak is jótékony megelőző hatása van. Természetesen az ellenőrzött minőségű élelmiszerek, italok (palackos víz!) fogyasztása csökkenti a fertőződés veszélyét. Az egyik legsúlyosabb és leggyakrabban kórházi kezelést igénylő fertőzés ellen, a Rotavírus fertőzés ellen létezik szájon keresztül adható oltóanyag, mellyel kiscsecsemőkorban védetté tehetők a babák a fertőzéssel szemben.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.