7 gonosz és kellemetlen egészségügyi dolog kamaszkorban

A tinik sokszor igen felelőtlenek, így a szülőknek kell felfigyelniük azokra a jelekre, amikből kiderülhet, hogy valami nem stimmel a csemetével.

Makacs pattanások

Nem minden fogható a felnőtté válásra. Sokszor a kamaszkori pattanások komoly lelki és testi betegségek, immunproblémák előjelei. Szerencsére ma már remek megoldások léteznek a makacsabb aknés panaszokra is. Ha orvosunkhoz, bőrgyógyászunkhoz fordulunk, könnyen lehet, hogy remekül eltüntethetők a pattanások nagymennyiségű smink állandó használata nélkül is.

Irgalmatlan fejfájások

A fejfájás sokmindent jelezhet, a szemészeti problémáktól kezdve az allergiáig bezárólag számos egészségügyi ok húzódhat meg a hátterében, de általában van megoldás a panaszokra, így felesleges emiatt szenvedni.9291Folyamatos köhögés

A folyamatos köhögés akkor nem meglepő szövődmény, ha egy nemrég lezajlot influenza után jelentkezik. Ám más esetben a szervezet ilyenkor több betegséget is jelezhet, lehet az ok tüdőgyulladás vagy akár TBC-is, de egész egyszerűen kimerültség is lehet a háttérben. Na és persze a dohányosoknál maga a cigaretta.

Kimaradt menstruáció

Kedves tinilányok, ha elmarad a menstruáció, akkor bizony nem csak az lehet az ok, hogy éppen egy (feltételezhetően nem kívánt) terhesség jeleit tapasztaljátok. Kezdetben ugyanis a legtöbb kamaszlánynak rendszertelen még a menzesze, de egy-két éven belül az első vérzés után már rendesen beáll a havi ciklus. Ha minden rendben van és késik a menstruáció, akkor a terhességen és stresszen kívül még számos komoly egészségügyi probléma is meghúzódhat a háttérben, ezért érdemes nőgyógyászhoz fordulni.92921Nemiszervi fertőzések

Ezek bizony szexuálisan terjedő betegségek jelei legtöbbször. Ilyenkor a tini jobb, ha felkeres egy szakrendelést vagy STD-centrumot (speciális nemibeteggondozó központok), és nagyívben kerüli a szexuális kontaktust mindaddig, míg a betegségét nem diagnosztizálták és nem kezelték ki maradéktalanul. A megelőzés legjobb eszköze pedig az óvszerhasználat.

Gyakori vizelés

A gyakori vizelés akkor problematikus, amennyiben ez a gyakoriság eléri a félóránként jelentkező vizelési ingert, illetve, ha az éjszakai alvást többször megszakítva jelentkezik a panasz. Az esetek többségében egy hólyaghurut, vagy húgyúti fertőzés áll a tünetek hátterében. Mindenképpen orvost szükséges felkeresni, mivel ezek a panaszok kamaszkorban akár a cukorbetegség kialakulását is jelezhetik.

Eltűnő életkedv

Amennyiben egy kamasz azt érzi, már semmi nem érdekli, kimerült, és mindennel olyan nehéz foglalkozni, akkor depresszióval állhatunk szemben. Ezek az érzések egyébként teljesen normálisak tinédzserkorban, de amennyiben hosszabb ideig fennállnak, mint két hét, akkor feltétlenül az iskolapszichológust vagy orvost kell felkeresni.

Forrás: