Vegyük időben észre! – A kiszáradás 9 jele

A dehidratáció súlyos egészségügyi állapot, különösen nyáron. Nagyon fontos odafigyelni a kiszáradás jeleire, melyek a szomjúságtól a homályos látáson át az izomgörcsökig terjedhetnek.

A nyári meleg sokat kivesz az emberből, sokan bírják nagyon nehezen, különösen az idős emberek. Amellett, hogy bőrünket védjük a leégés, az UV-sugárzás ellen, nagyon fontos odafigyelni a kiszáradás elkerülésére is. A megfelelő mennyiségű víz fogyasztása mindig lényeges, szezontól függetlenül. Melegben azonban többet izzadunk, ezért a kellő hidratálás különösen fontos.

A hőség olykor csak lassan fejti ki hatását a szervezetben: ha állandóan napon vagyunk, 30 percbe is telhet, mire feltűnik a dehidratáltság, hányinger vagy koncentrációs probléma jelentkezhet. Sokan nem veszik észre, mekkora mennyiségű folyadékot veszíthetnek a hőségben vagy edzés közben, a hidratációs igények egyébként is meglehetősen egyéniek. A dehidratáció azonban súlyos állapot, mellyel kórházba is kerülhetünk. A hőguta akkor jelentkezik, ha a test hőmérséklete 40 Celsius fok fölé emelkedik. 

Honnan tudjuk azonban, mennyi folyadékra van szükségünk, vagy hogy a kiszáradás felé haladunk? Íme a jelei.

1. Fokozott szomjúság és száraz, ragacsos száj

Szakértők szerint, ha szomjasnak érezzük magunkat, akkor már fennáll a kiszáradás. A legegyszerűbb megoldás, ha azonnal vizet iszunk vagy elektrolittartalmú italt veszünk magunkhoz, amint ezt észrevessük – de jobb nem hagyni, hogy idáig jussunk. A nőknek naponta napi 2,7 liter vizet kell meginniuk, a férfiaknak 3,7 litert.

víz, folyadék

Fotó: 123rf.com

2. Fáradtság, zavartság vagy harag jelei

Tanulmányok alapján a kiszáradás jele lehet, ha fáradtság, zavartság, harag jelentkezik. Az enyhe kiszáradás ugyanis befolyásolhatja a hangulatot és a kognitív funkciókat. Ez különösen gyakori fiatalok vagy idősek körében, akik ilyenkor kevésbé tűnhetnek ébernek vagy feledékenyek lesznek.

Még a kismértékű kiszáradás is megváltoztathatja az ember hangulatát, energiáját és megfelelő gondolkodási képességét. A kutatók szerint az enyhe dehidratáció a szervezet normál vízmennyiségének nagyjából 1,5 százalékos elvesztése – a mellékhatás ugyanaz, akár edzés során, akár mozdulatlanul ülés közben történik mindez.

3. Szemszárazság vagy homályos látás

Ha hosszú ideje edzünk és izzadunk, lecsökken a test folyadéktartalma – ez szemszárazságot vagy homályos látást eredményezhet. A test bármely része lehet száraz vagy irritált, amely normális esetben nedves. Fontos követni hidratáltságunk szintjét, amikor mozgunk és eleget inni minden edzésforma során.

4. Fejfájás vagy tájékozódási zavar

A kiszáradás jele a fejfájás vagy migrén, szédülés vagy delírium. Aki dehidratált, az nem tud döntéseket hozni, önkívületi állapotban érezheti magát. Gyengeséget, szédülést vagy hányingert is tapasztalhatunk, mivel a szervezetnek nincs elegendő folyadéka, amelyet más részeire küldhet. Ez hőkimerülést is okozhat. Ha nem hagyjuk abba az edzést és nem hűlünk le, össze is eshetünk.

5. Izomgörcsök

Természetes, hogy fáradtnak érezzük magunkat edzés után, de ha ennél többet érzékelünk, például izomgörcsöket, az a kiszáradás jele. Oka a víz és a só elvesztése a szervezetben – görcs helyett izomfeszülés is jelentkezhet. Ezek a tünetek a nátriumhiányt és az egyes izmokat körülvevő folyadékterek kiszáradását is jelezik. Ne tévesszük össze azonban a túlterhelt izommal, amely csak egy kis területet érint.

A megelőzéshez mindenesetre fontos sportitalt inni, amely tartalmaz nátriumot, de sózott perecet vagy zsírszegény sajtot is nassolhatunk. A nátrium segít a szervezetnek, hogy újra hidratálja és megtartsa a vizet.

görcs

Fotó: 123rf.com

6. Az izzadás hiánya

A súlyos kiszáradás jele, ezért különösen figyelni kell arra, ha az izzadás hiánya lép fel. Ez azt jelzi, hogy a szervezetnek nagy szüksége van vízre. Ez a tünet már nagyobb valószínűséggel a túlmelegedés vagy hőguta jele lehet, noha bármelyik előfordulhat folyamatos izzadás esetén. Bárhogyis, a testet nagyon gyorsan le kell hűteni, ha nem tapasztalható izzadás.

7. Sötét színű vizelet

A szalmaszínű vagy világossárga vizelet a megfelelő hidratáltságra utal. Ám ha a vizeletünk sötét, vagy ha vér van benne, azonnal abba kell hagyni az edzést. A tökéletesen tiszta vizelet is árulkodó: azt jelentheti, hogy túlzottan hidratált a szervezetünk.

8. Láz

A kiszáradás hipertermiához és lázszerű tünetekhez vezethet, a túlmelegedés ugyanis megváltoztathatja a test normál hőmérsékleti „beállítási pontját”. A túlmelegedés veszélyes helyzet: rögtön le kell állni az edzéssel, szükséges hideg fürdőt venni és hidratálni a testünket.

9. Száraz és összezsugorodott hatást keltő bőr

Amennyiben a bőr hidratált, tésztaszerű a hatása. Ám ha vízhiányos, nem lesz rugalmas. Ha megcsípjük a bőrünket és vékonynak tűnik, illetve nem illeszkedik vissza gyorsan a testre, az a kiszáradás jele. Nyári edzés során mindig tisztában kell lennünk azzal, hogy minél tovább edzzünk, annál több vízre van szükségünk. A sima víz is jót tesz, de az elektrolitok és a nátrium kombinációja a legjobb módja annak, hogy hidratáltak maradjunk.

Fontos tudni, hogy a megfelelő hidratálás nem 100 százalékos megelőzés: ha túl keményen és túl sokáig dolgzunk nyári melegben, túlmelegedhetünk, függetlenül attól, hogy mennyi vizet iszunk. Legyünk ezeknek tudatában és hagyjuk abba, amit csinálunk, amennyiben bármelyik kiszáradás-jelet érzékeljük.

Olvasd el ezt is!

Videó – Kánikulában akár 5 liter folyadékfogyasztás szükséges

Forrás: Adrina - napidoktor.hu