9 tipp a kisbaba gyors megnyugtatásához

Amivel a sírás hamar csökkenthető

Gyakori kérdés, hogyan érhető el egyszerűen a kisbaba megnyugtatása. A sírás olykor pánikszerű reakciót vált ki a szülőkből. Nem kell azonban megijedni, vannak igen hatékony módszerek a gyermek lecsendesítésére.

A kisbaba megnyugtatása olykor nem egyszerű, hiszen változó lehet, miért sír. Szeretnénk a nyűgös csecsemőt mielőbb lecsendesíteni, de nem mindig tudjuk, mivel érhetnénk el ezt legjobban?

Fotó: 123rf.com

Íme néhány hatékony tipp a kisbaba megnyugtatása végett. Vannak igazán egyszerűek is.

1.A csecsemő bebugyolálása: a kisbabák sokszor érzik magukat kellemesebben, ha bebugyoláljuk őket. Olyan érzés számukra, mintha újra az anyaméhben lennének. A „csomagolás” legyen szoros, de azért tudja mozgatni a baba a végtagjait. Mindig a hátára fektessük! A bebugyolálást hagyjuk abba, ha a gyermek már képes önállóan megfordulni.

2.Váltsuk a pozíciót: a szülők hajlamosak arccal felfelé tartani a gyermeket, amikor sír, de a kisbaba megnyugtatása érdekében néha célszerű inkább úgy tartani, hogy a hasát fogjuk és lefelé néz. A feje ilyenkor a karunkon nyugszik. A hasára helyezett nyomás egyébként segíthet megszabadulni a kényelmetlen gázoktól.

3.Kapcsoljunk be fehér zajt: a fehér zaj is segít abban, hogy a csecsemő úgy érezze, ismét az anyaméhben van, ott ugyanis sokféle háttérzajt tapasztalt. A zajok előállításához egy ventilátor hangja, a zuhany zaja, a mosogatógép távoli moraja is megfelelő, de még a rádió is valamilyen, nem zavaró zenével vagy beszéddel. A lényeg az állandó és alacsony hangszint.

4.Tegyünk cumit a szájába: a kisbaba megnyugtatásának egyik legkönnyebb módja a cumi. A cumizás ráadásul segít megelőzni a rettegett hirtelen csecsemőhalál szindrómát.

5.Suttogás: susogjunk közvetlenül a gyermek fülébe. A hangos „shh” hang sokszor elegendő számára ahhoz, hogy megnyugodjon.

6.Menjünk el vele sétálni vagy mozgassuk meg: a kisbaba megnyugtatása gyakran elérhető azzal, ha sétálni visszük, mivel már az anyaméhben is hozzászokott ahhoz, hogy mozgatja a végtagjait. Rakjuk kocsiba, üljünk vele hintaszékbe, tegyük hintába vagy vibráló csecsemőülésbe.

7.Masszázs: a szülő érintésének is megnyugtató hatása van – csodákat tehet a babával. Tanulmányok szerint azok a kicsik, akiket masszíroznak, kevesebbet sírnak és jobban alszanak. A masszázs ráadásul a szülő hangulatát is javítja. Ha a gyermek szellent, érdemes a hasát az óra járásával megegyező mozdulatokkal körkörösen masszírozni, vagy bicikliző mozdulatokat imitálni a lábaival, a nyomás csökkentése végett.

8.Hordozzuk a babát: sok kultúrában a gyermek a nap nagy részét anyja hátán vagy mellkasához közel tölti. Tegyük hordozóba a kicsit, mert a szülő közelsége is megnyugtató számára és mozgás közben el is alszik. Bármilyen tevékenységet is végezhetünk így, hiszen a kezünk szabad.

9.Büfiztetés: a síró gyermek hajlamos sok levegőt nyelni. Ettől kialakul nála a puffadás és még inkább sírni fog. Fontos ilyenkor felvenni vele a klasszikus büfiztető pozíciót: tegyük a vállunkra a gyermeket arccal kifelé, de az ültető mozdulat is segíthet. Támasszuk meg a törzsét és a nyakát a karunkkal.

10.Mikor forduljunk orvoshoz? Ha aggódunk a sírás és a kisbaba megnyugtatása miatt, érdemes kikérni a gyermekorvos véleményét, hogy az esetleges egészségügyi problémákat is kizárjuk. Vannak esetek, amikor nincs külön oka annak, hogy egy baba sokat sír – egyikre kevesebb, a másikra több jellemző. S a legtöbb esetben felesleges a szülőnek önmagát hibáztatnia.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.