6 tipp a hiszti ellen – Amikor a gyermek tombolni kezd

Ezzel a viselkedéssel is meg lehet nyugodtan küzdeni

A szülő megtaníthatja gyermekét arra, hogy jól viselkedjen. Íme néhány tipp, hogyan kezeljük a rettegett hiszti kitörését higgadtan.

Olykor egyáltalán nem könnyű, de lehetséges a gyermek hiszti megfelelő kezelése. Minden anyuka és apuka számára ismerős lehet a jelenet, amikor a csemete a vásárlás kellős közepén rendez hisztit a boltban. A szülő ilyenkor kellemetlenül érezheti magát, sokszor szégyenkezik is, s igyekszik mielőbb megoldást találni a problémára.

A hiszti a gyermek fejlődésének normális része. A legtöbbször akkor tör ki rajta, amikor fáradt, éhes, beteg vagy ismeretlen környezetben van. Az efféle magatartás minden anya és apa számára frusztráló, de meg lehet tanítani a gyermeket arra, hogy viselkedése elfogadható legyen.

Íme néhány tipp a hiszti higgadt kezelésére.

  1. Előzzük meg, hogy a hiszti egyáltalán kialakuljon

A szülő megteheti, hogy elkerüli azokat a helyzeteket, amelyek frusztrációt vagy hisztériát váltanak ki. Ne adjunk például a kicsinek olyan játékot, amely nem biztonságos a számára. Ha megfelelő hiszti-kezelés a cél, kerüljük el az olyan szituációkat is, melyek kellemetlenek lehetnek a gyermek számára – például a helyzeteket, melyekben kisfiunknak vagy kislányunknak hosszabb ideig ülnie kell vagy nem játszhat. Ilyenek a hosszú kirándulások vagy a mozizás.

  1. Szeretet, dicséret és figyelem

Mutassuk ki szeretetünket csemeténk felé, puszikon és öleléseken keresztül. Az érzelmek kimutatásának felül kell kerekednie a következmények hangoztatásával vagy a büntetéssel szemben. A hiszti kezelés hatásos módja lehet a pozitív figyelem, melyből kellő mennyiség szükséges. Dicsérjük meg a gyermeket, ha jól viselkedik. Ez motiválja őt abban, hogy betartsa a szabályokat.

  1. Élvezzenek prioritást a szabályok, a jó magatartást jutalmazzuk

Ne terheljük túl a csemetét szabályokkal, ez frusztrációt válthat ki nála és a hiszti is esélyesebb. Inkább a biztonságra összpontosítsunk, az ehhez kötődő szabályokat részesítsük előnyben – idővel bővíthetjük azokat. Jutalmazzuk meg a gyermeket, ha látjuk, hogy betartja az elvártakat és jól viselkedik.

  1. Vonjuk el a csemete figyelmét a hiszti során

A hiszti kezelés hatékony módja lehet, hogy amikor a cirkuszolás kezdetét veszi, elvonjuk valamivel a kicsi figyelmét – kínáljunk neki valamit például, ahelyett, amit nem kaphat meg. Új tevékenységet ajánlhatunk fel neki, hogy a tiltottról eltereljük a figyelmét. Ha megváltoztatjuk a környezetet, az szintén segít a hiszti kezelésében. Igyekezzünk kivinni a gyermeket, vagy bevinni, ha kinn tartózkodunk, illetve menjünk át vele egy másik helyiségbe.

  1. Legyünk tisztában a csemete korlátaival

Amennyiben a gyermek fáradt, nem valószínű, hogy szívesen tesz meg dolgokat, amire kérjük. Frusztrált helyzetben elkezd rosszul viselkedni. Ha tudjuk, hogy a kicsi kimerült, jobb, ha elhalasztjuk például a zöldségeshez tervezett látogatást, mert ez már sok lehet neki és könnyen előfordulhat a hiszti.

  1. Maradjunk nyugodtak

A szülő saját haragja, frusztrációja csak nehezíti a szituációt. Vagyis, ha a hiszti megfelelő kezelése a célunk, törekedjünk arra, hogy higgadtak maradjunk. Akkor is nyugodtnak kell mutatkoznunk, amikor lereagáljuk a gyermek viselkedését, így nagyobb eséllyel normalizáljuk rövid időn belül a helyzetet.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.