Robotok segítik a tanulásban a gyerekeket

A Csányi Alapítvány pécsi és nagybajomi csoportja a játékos tanulásukat segítő LEGO-robotokat kapott a méréstechnika, vezérlés és automatizálás területén vezető National Instruments hazai leányvállalatától pénteken, Pécsett. Az érintett gyermekek a robotok és a vállalat speciális mentor programjának segítségével mostantól szórakoztató formában sajátítják el a térbeli gondolkodásmódot, fejlesztik fantáziájukat, és ismerkednek meg a grafikus programozás alapjaival, ezzel jelentős lépést téve az egyetemek mérnöki karai felé.

A rászoruló tehetséges gyermekeket segítő Csányi Alapítvány az NI Hungary Kft.-vel kötött megállapodást. Ennek értelmében a vállalat 2016. június 30-ig adta használatba a 1-1 db 979 LEGO Mindstorms Educational Kit-et (NXT 2.0 robotot) az Alapítvány pécsi és nagybajomi tanulóinak. Emellett pedig az NI Mentor Program keretében egy külön tréningen vettek részt az Alapítvány informatika fejlesztői és néhány mentora, ahol felkészültek arra, hogy az új felszerelést használva a játszva tanulás módszerével adják át a programozás alapismereteit a programhoz csatlakozó csányisoknak. A gyermekek így folyamatosan bővíthetik tudásukat, az évente meghirdetett hét különböző verseny során pedig próbára tehetik kreativitásukat, problémamegoldó képességüket. Ezen versenyek alatt az iskolásoknak az általuk előre beprogramozott robotokkal kell különféle problémákat megoldaniuk, pl. akadálypályákon átjutniuk.

Csányi Alapítvány_NI adományozás_LEGO Mindstorm robot

„A reál tárgyakat kedvelő támogatottaink körében nagy volt az érdeklődés a program iránt, amit kísérleti jelleggel a pécsi és nagybajomi Közösségi Házainkban indítottunk el. Ha a projekt sikerrel zárul, ajánlani fogjuk bevezetését a többi csoportnak is” – mondta Bálint-Orsós Andrea, a pécsi Közösségi Ház mentora. – „Tanulóinkat tudatosan fejlesztjük képességüktől, és tehetségüktől függően. Az NI program olyan egyedülállóan kidolgozott fejlődési utat biztosít, amit érdemes volt megpályázni” – tette hozzá Biró Patrik, a nagybajomi csoport mentora.

Az NI Mentor Program célja, hogy a LEGO Mindstorms eszközökön keresztül a gyermekek élményeket szerezve – robotok építése által – ismerjék meg a grafikus programozás alapjait, és rálátást kapjanak a természettudományokra, valamint a mérnökszakmában rejlő lehetőségekre. Az Alapítvány vezetősége abban bízik, hogy a program segítségével a támogatott gyermekek kedvet kapnak a munkaerőpiacon jelenleg nagyon keresett mérnök szakma iránt, melyet az Alapítvány természetesen a diploma megszerzéséig támogat.

Csányi Alapítvány_NI adományozás_Robotika bemutató_Ábrahám László, Gosztomné Ivsics Eszter mentor és gyermekek

„Csányi Erikának, az Alapítvány Kuratórium elnök asszonyának elvárása, hogy folyamatosan keressük azokat az újszerű, izgalmas megoldásokat és együttműködési lehetőségeket, amelyek segítségével még változatosabban tudjuk támogatni diákjainkat. Az alapítványi mentorai is folyamatosan tapasztalják az új oktatási módszerek pozitív hatásait, ami a gyermekeket is jobban leköti. Az, hogy a gyermekek ilyen izgatottan várják a képzésben való részvételt, minket is meggyőzött róla, hogy jól tettük, hogy a pályázás mellett döntöttünk. Egyelőre csak az általános iskolákba járó támogatottaink vesznek részt a hosszú távú programban. Bízunk benne, hogy mire az egyetemválasztás aktuálissá válik a számukra, a mérnöki karok is vonzóak lesznek nekik.” – mondta el dr. Radoszáv Miklós, a Csányi Alapítvány operatív igazgatója.

Forrás: https://napidoktor.hu/