Népszerűek, de drágák a nyelvi táborok

Egyre népszerűbbek az idegen nyelvű táborok a nyári szünidőben, azonban az árak tekintetében nagy eltérések vannak: míg az országon belül egy hét már 25-30 ezer forintért elérhető, a külföldi programok esetében ez az ár elérheti a 300 ezer forintot is.

Aki nyáron nyelvi táborba küldi gyermekét, annak jelentős összeget kell előteremtenie; ugyan a belföldi, idegen nyelven zajló, egy hetes táborok 25-30 ezer forintért már elérhetők, azonban ahol a gyereket külföldre, idegen nyelvi környezetbe viszik, 200-300 ezer forintba is kerülhet az út.

A nyelvi táborokban a diákok legtöbbször anyanyelvi tanároktól tanulhatnak, az órák között pedig változatos programokat szerveznek a csoportoknak. Ezek többsége elsősorban a 14-18 éves, tinédzser korosztályt célozza meg, de van olyan iskola is, amely már nyolcéves kortól fogadja a gyerekeket.

A külföldi nyári táborokban leginkább angol nyelvterületre (Nagy-Britanniába, Írországba vagy az Egyesült Államokba) viszik a gyerekeket, de szerveznek hasonló utakat Ausztráliába vagy akár Spanyolországba is.

Az árak között jelentősek a különbségek; Ausztriában átlagosan 75 ezer forintba kerül az egyhetes tábor, míg Franciaországban ugyanez akár 250 ezer forint is lehet. Az árak függnek a kínált programok típusától és mennyiségétől, az étkeztetési lehetőségektől, valamint a szállás minőségétől és típusától (egy vagy több ágyas szoba, kollégium, befogadó család).

Magyarországi nyelvi tábor esetén több olyan lehetőség van, ahol külföldi és magyar diákokat is fogadnak egy időben, így a gyerekek több nyelven beszélhetnek egymással.

A K&H Bank közleménye szerint érdemes a nyári elfoglaltságot jó előre megtervezni és akár már év közben elkezdeni a spórolást a programra, amelybe akár a gyermeket is be lehet vonni.

Forrás: