Ne legyen olyan nehéz az iskolakezdés – mateklecke szülőknek

Ki ne emlékezne azokra az időkre, amikor egy hosszú iskolai nap után, megfáradtan hazaérve az íróasztal mellé dobta könyvektől, füzetektől és szendvicsmaradéktól súlyos táskáját? A mai diákok a tízórait ugyan még nem, de a tananyagot már legtöbbször digitálisan fogyasztják, és iskolakezdés idején emiatt a szülőknek lett nehezebb telepakolni az iskolatáskát.

Egy prezentáció elkészítése és előadása már nem csak az egyetemeken, de a legtöbb gimnáziumban, sőt az általános iskolák felső évfolyamában is követelmény manapság. A saját számítógép, táblagép egyre inkább megkerülhetetlen lesz, és ez csak tovább növeli a szülők terheit. Az iskolakezdés mindig megterhelő volt a legtöbb család számára, ezekkel az eszközökkel azonban a több tízezres tanszer kiadások akár több százezres összegekig nőhetnek. A nagy műszaki áruházak külön akciókkal készülnek erre az időszakra, érdemes figyelni a reklámújságok és webáruházak kínálatait.

„Az iskolakezdés idején láthatóan több tanulásra és iskolai munkára szánt laptop és táblagép talál gazdára”- számolt be Szánthó Balázs a Media Markt Árkád ügyvezető igazgatója az áruház tapasztalatairól. „A finanszírozásnál több lehetőséget kínálunk a családoknak, gyakran találkozhatnak az érdeklődők kamatmentes hitelekkel, akciós árukkal és nálunk fizethetnek az iskolakezdési támogatásként kapott béren kívüli juttatásaikkal is. A digitális taneszközök megjelenésével a hagyományos – füzet, írószerek, táska, stb. – tanszerek még ugyanúgy szerves részét képezik a diákok felszerelésének, tehát a családi költségvetésbe ezeket továbbra is bele kell számolniuk.”

Kisiskoláskislány

Áruhitel az áruházban

A 0 százalékos THM felirat sok családot vonz az iskolakezdés időszakában is, a laptopok és táblagépek vásárlása ilyen konstrukcióban kevésbé terheli meg a családi költségvetést, hiszen sok esetben 10-15 hónapos részletfizetéssel tudják megszerezni a kiválasztott terméket.

Idén még cafeteriából is lehet

A jelenleg hatályos szabályok szerint nincs meghatározva, hogy mi számít taneszköznek, így beleférnek a tanulást a mai kornak megfelelően segítő digitális eszközök, a számítógépek is az iskolakezdési támogatásba. A támogatást a munkáltatók adhatják a dolgozóiknak a cafeteria rendszer keretén belül, a kedvezményesnek számító 34,51 százalékos adóteherrel. Felvételére azok jogosultak, akik rendszeresen kapnak családi pótlékot. Nekik jó hír, hogy a támogatást mindkét szülő kérheti ugyanarra a gyermekre is, akkor is, ha egy munkahelyen dolgoznak. Az összege igazodik az aktuális minimálbérhez, annak a 30 százaléka, ami idén 33 ezer forintot jelent. Szerencsés esetben egy szolidabb 100 ezer forint alatti számítógépet teljes egészében megvehet a család az iskolakezdési támogatásból. Ha ugyanis két gyereket nevelnek, és mindkettő után mindketten felveszik a juttatást, az már meghaladja a 130 ezer forintot is. Jövőre az iskolakezdési támogatás már kikerül a kedvezményes adózású béren kívüli juttatások listájából, így érdemes idén kihasználni ezt a lehetőséget.

Forrás: https://napidoktor.hu/index