Mitől lesz magas a gyerek vérnyomása?

Növeli a gyerekeknél a magas vérnyomás kialakulásának veszélyét a passzív dohányzás a Heidelbergi Egyetemi Klinika kutatói szerint.

"A tudósok tanulmányukkal első alkalommal bizonyították, hogy a passzív dohányzás jelentősen növeli a vérnyomást a gyerekeknél" – mondta Georg Hoffmann, heidelbergi intézet gyerekgyógyászattal foglalkozó központjának vezetője.

A gyerekeknél tapasztalt magas vérnyomás egészen felnőtt korig kitarthat, később a szívinfarktus és a szélütés egyik legjelentősebb kockázati tényezőjévé válhat. A kutatás során több mint négyezer öt-hat éves gyermeket vizsgáltak Heidelbergben és a térségben.

b3gq7lji22

A gyerekek harmadának apja, húsz százalékának anyja dohányzott. A kicsik tizenkét százalékának mindkét szülője cigarettázott. Az eredmények azt mutatták, hogy azoknál a gyerekeknél, akik hosszú időn át belélegezték a szülők cigarettafüstjét, huszonegy százalékkal  magasabb volt a magas vérnyomás veszélye.

Különösen veszélyesnek bizonyult, ha az anya dohányzott, mert ő otthon tette, míg az apák jellemzően a munkahelyen cigarettáztak – vélekednek a kutatók. A Circulation című tudományos folyóiratban közölt tanulmány szerint a passzív dohányzás akkor is rizikófaktort jelent a gyerekeknél megjelenő magas vérnyomásban, ha amúgy más kockázati tényezők nincsenek jelen.

Forrás: