Megvegyük vagy kölcsönözzük a kötelező olvasmányokat?

Elkezdődött a 11 hetes iskolai nyári szünet. A diákok azonban erre az időre is kapnak feladatot, minden évfolyamnak egy vagy két kötelező nyári olvasmánnyal végezni kell szeptemberre, de az érdeklődőbbek remélhetőleg más könyvet is kezükbe vesznek. Ám a könyvvásárlás egy jó apropó arra  is, hogy a gyerekek a tudatos költés megtervezését gyakorolják.

Az alsó évfolyamos diákoknak egy, míg a felsősöknek egy vagy két kötelező nyári olvasmányt szoktak feladni a pedagógusok – derül ki egy körkérdésre adott válaszokból. A megkérdezett könyvtárosok szerint ugyan a tíz-húsz évvel ezelőtti gyakorlathoz képest kevesebben iratkoznak be a könyvtárba, azonban sok gyerek épp a kötelezők miatt teszi ezt, 16 éves korig ugyanis ingyenes a tagság. Így aki előrelátó, ingyen hozzájut a szükséges könyvekhez, amiből maximum 4-5 példány lelhető fel egy-egy könyvtárban.

„Minden évben tapasztaljuk, hogy sokan csak a kötelező olvasmányok miatt iratkoznak be hozzánk, más könyvet soha ki sem kölcsönöznek. Sajnos pont ők azok, akik általában késlekednek a visszaadással, amiért napi 40 forint késedelmi díjat számítunk fel” – mondta egy fővárosi könyvtáros. Aki későn kap észbe, vagy inkább a könyvek megvásárlása mellett dönt, annak átlagosan, kiadótól, könyvtől függően 1200-3500 forint közötti összeggel kell terveznie. Aki pedig már rendelkezik tablettel vagy ebook-olvasóval, az hasonló összegért be is szerezheti magának a könyveket valamelyik nagyobb könyvesbolt weboldalán keresztül, hogy elektronikus formában olvassa el. Ráadásul az e-könyvek ma már ugyanúgy kölcsönözhetőek elektronikus könyvtárból, mint nyomtatott társaik, így könnyebben vihetőek nyaralásra is.

konyvek

Akik szívesen olvasnak a kötelezőn felül is, azoknak nyáron sokkal több idejük van erre, van olyan gyerek, aki négy-öt könyvvel is végez a szünidő alatt. Aki kedvenc példányait meg is szeretné vásárolni, több ezer forinttal kell számolnia, így érdemes mérlegelni a gyerekeknek, mit szeretnének megvenni, és mit csak kölcsönözni.

A könyvvásárlással is növelhetjük a gyermek felelősségtudatát, gyakorolhatjuk a pénzügyi tervezést.

„Ha szívesen olvas a gyerek, adhatunk neki egy összeget azzal, hogy saját belátására van bízva, hány példányt tud abból megvásárolni, a többi elolvasásához pedig marad a könyvtári kölcsönzés, de ez esetben oda kell figyelnie a határidőkre, különben ha késedelmi díjat kell fizetnie, azt megint csak a zsebpénzéből kell fedezni. Így a gyerek mérlegelésén, tudatosságán múlik, hogy mire mennyit költ, ráadásul közben a könyvek elolvasásával ismereteit is gyarapítja” – tanácsolja Horváth Magyary Nóra, a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő zsűritagja.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.