Gyerekek a képernyő előtt – Erre érdemes odafigyelni!

A dolgozó szülőknek kézenfekvő megoldás lehet, hogy a gyerekek energiáit a képernyőkkel foglalják le, sokan aggódnak azonban azon, hogy a túl sok kijelző előtt töltött idő káros lehet.

A kütyüket okosan használva nem csak, hogy megóvhatjuk a gyerekeket ezektől a káros hatásoktól, de aktív, fejlesztő foglalkozást is biztosíthatunk nekik. Az LG Magyarország most összegyűjtötte, hogyan tehetjük hasznossá a gyerekek számára a képernyők előtt töltött időt.

Definiáljuk a határokat

A szülők számos alkalommal hallhatták, hogy a túlzott okostelefonhasználat, videojátékozás vagy tévézés káros lehet a gyerekek gondolkodására, koncentrációs képességére és szociális készségeire. A képernyők előtt töltött idő azonban csak akkor lesz káros, ha nem kellő odafigyeléssel kezeljük, és elveszi az időt az egészséges mennyiségű alvástól, a nyugodt étkezéstől, a közösségi tevékenységektől, a pihenéstől és a mozgástól. Az otthon töltött idő alatt könnyen felborulhat ez az egyensúly, éppen ezért erre az időszakra érdemes definiálnunk a családi kütyühasználati határokat. Nap közben, az iskolai órák között a gyerekeknek érdemes 5-10 perces szüneteket tartaniuk a test és a szemek átmozgatására és a folyadékpótlásra, a családnak pedig érdemes technológiamentes időszakokat kijelölni a nap során. Ilyenek lehetnek a közösen elfogyasztott főétkezések, az iskola utáni séta vagy a lefekvés előtti néhány óra.

Közös tanulás a családdal

Az óvodás és általános iskolás korosztálynak szüksége lehet a szülői segítségre ahhoz, hogy a képernyőn látottakat a valóságban is értelmezze és a való életben is alkalmazni tudja. Éppen ezért, bár a szülőknek szabadságot is kell adnia a tanulmányok kapcsán, érdemes rendszeresen ellenőrizniük is, hogy a gyermek biztosan érti-e az adott feladatot. Bár a gyerekek sokat tanulhatnak az iskolai tananyagokból, videókból, online órákból, érdemes ezeket kiegészíteni egyéb tartalomtípusokkal is. Hasznos lehet például, ha az aznap tanultakat a valóságban is lemodellezik a szülők – például biológia óra után a virágokat a valóságban is megvizsgálják, vagy a tanultakhoz kapcsolódó dokumentumfilmet választanak közös esti programként, és beszélgetnek egy aznapi témáról. Ehhez jó inspirációt kínálhat egy okostelevízió tartalmi kínálata: az LG webOS okostévérendszeréből elérhető HBO Go vagy Netflix kínálatában például könnyen találhatunk hasznos tartalmakat szinte bármilyen témában. Az idősebbeknek egy-egy tanulságos film vagy sorozat jelenthet plusz tudásanyagot, amiről a szülőkkel és a barátokkal beszélgetve önálló véleményt alkothatnak.

Nem mindegy milyen képernyőt nézünk

A családi napirend kialakításakor érdemes kiemelt figyelmet fordítani egy fontos tényezőre. A kijelzők által kibocsátott ún. nagy energiájú, káros ibolyakék fény ugyanis irritálhatja a szemet, koncentrációs problémákat, fáradékonyságot és fejfájást okozhat, ráadásul csökkenti az elálmosodásért felelős melatonin hormon szintjét. A pihentető alvás érdekében ezért 1-2 órával lefekvés előtt már javasolt eltenni az okostelefont és a tabletet, de legalább alkalmazni a komfort nézet vagy kékfényszűrés-funkciót. Hasonlóan befolyásolhatja a nyugodt pihenést az esti órákra eső tévézés is, ezért érdemes olyan kijelzőjű készüléket választani, amely kevesebb kék fényt bocsát ki.

A képernyő előtt töltött idő csökkentése segíthet az egészség megőrzésében

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.