Ürüléktől a spirálig – a fogamzásgátlás története

Amulettként egy macska máját nyakláncként viselni? Egy teve leheletét sűrűn belélegezni? Ráolvasással elejét venni egy gyermek születésének? Riasztó példák a fogamzásgátlás történetéből, és annak korántsem hatékony módszereiről.

Az emberek évezredek óta alkotnak párokat és élnek szexuális életet, ám már régen is fennállt az a probléma, hogy a nemi aktusokból nem feltétlenül szerettek volna közös gyermeket. Régen is voltak kísérletek olyan módszerekre, amelyekkel meg lehet akadályozni a magzat fogantatását.

Az ókorban azonban korántsem olyan kényelmes megoldásokat használtak, mint a gyógyszer vagy a spirál. Mivel az emberek minden esemény az istenek akaratának tulajdonítottak, az ő segítségüket kérték ahhoz is, hogy ne legyen babájuk. Sokszor olyan kegyetlen dologgal próbálkoztak, hogy a nő köldökére tüzes vasgolyót tettek, vagy éppen tejben feláztatott krokodilürüléket fogyasztottak.

“A nők ritkán még az életüket is kockáztatták, hogy ne legyen gyerekük. Hogyha olyan terhesség következett be, amit semmiképp sem tudtak vállalni” – mesélte egykor Czeizel Endre.

Ha kíváncsi vagy a többi, koránt sem fájdalommentes fogamzásgátlási módszer, kattints IDE!

Fogamzásgátlás spirállal- ezeket érdemes tudnia róla

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.