Szex mellrák kezelés után – hogyan lehet jó továbbra is? -2. rész

A szex mellrák után is működhet, sőt, ugyanolyan jó lehet, mint a betegség előtt.

A mellrák kezelés érthetően sebzetté tesz egy nőt. Számára az intimitás valósággal bántó dologgá válhat, hiszen a teste mellett a lelke, testképe is megsérül. Hogyan lehet az emlődaganat terápiája után jó a szex?

Azon nőknek, akik megtapasztalják a mellrákot és az azzal kapcsolatos kezeléseket, érthetően elmehet a kedvük az intimitástól. A szex azt jelenti számukra, hogy ismét formában kéne lenniük, szeretnék magukat nőiesnek és szépnek érezni – ám mivel lelkileg, testileg is sérültek, ez már nem olyan egyszerű, az esetleges fájdalmakról, kellemetlenségekről nem is szólva.

Cikkünk első részében a konkrét tünetekről, a terápia mellékhatásairól volt szó, valamint a támogatás fontosságáról. De mi a helyzet a súlyosabb esetekkel?

A dupla masztektómia, azaz a mellek eltávolítása

Bizonyos esetekben, noha a kezdeti diagnózis alapján dupla masztektómiára nincs szükség, végül mégis ez jelent megoldást a beteg megmentésére.

szex mellrák után

Melissa Turk kétszeres mellrák-túlélő. Első diagnózisát követően az orvosok úgy ítélték meg, hogy a lumpectomia elegendő lesz, de a terápia nem bizonyult megfelelőnek. Melissa rengeteg orvosi konzultációt és műtét utáni kezelést követően ígérte meg magának, hogy ha a rák visszatérne, levetetné a melleit. S amikor valóban újra jelentkezett a betegség, nem hezitált: elvégezték nála a dupla masztektómiát, rekonstrukcióval. Ezúttal azonban Melissa elvált, s mint mondta, visszaemlékezett, hogy egy barátnőjével annak idején arról beszélgettek: ha más nem is, a mellrák kezelés ilyen jellegű kimenetele határozottan érinteni fogja a szexuális életét.

A hölgyet több korrekciós műtéttel hozták helyre, mely fokozatosan építette újjá az önérzetét a válás és az operáció után. „Kicsit úgy éreztem magam a saját testemben, mint egy idegen. Elsétáltam a tükör előtt és azt kérdeztem: ez valóban én vagyok? Valójában nem gondoltam azt, hogy igen. Mindent megpróbáltam, és a kisebb korrekciós műtétek segítettek jobban érezni magamat.”

Úgy döntött, eltávolíttatja a mellbimbóit, mert az csökkentette a mellrák visszatérésének esélyét. „Arra gondoltam, hogy a tetovált mellbimbókat készítettek” – mondta. Amint a műtéti hegek elkezdtek elhalványulni és megtörtént a sebész által végzett mellbimbó-tetoválás, valóban elkezdte elfogadni az új testét. Ugyanakkor, az első eset, amikor szexre került volna sor valakivel, valóban nehéz volt. „Nagyon kényelmetlenül éreztem magam… Annyira megijedtem, hogy végül elhagytam az illető házát…” Melissa Turk később felhívta a férfit és elmagyarázta a helyzetet.

Turk azt szeretné, ha a mellrák kezelésen átesett nők azt tartanák szem előtt, ami fontos. „Az első dolog az, hogy az egészségünkre és arra fókuszáljunk, hogy jobban legyünk – mondta. – Ez most történik, de nem fogja meghatározni az életünket, nem változtatja meg azt, akik vagyunk. Ugyanaz a személy maradunk, amikor kikerülünk a csatából.”

szex mellrák után

Fotó: 123rf.com

Egy szexterapeuta tanácsai

Sabitha Pillai-Friedman, philadelphiai szexterapeuta szerint érdemes megfogadni az alábbi tanácsokat azoknak, akik mellrák kezelés után igyekszenek helyreállítani a szexet partnerükkel.

1. Fontos találni olyan, megfelelő egészségügyi szakembert, aki tud és ad is tanácsot az emlőrák terápia szexuális mellékhatásainak kezelésére.

2. Ha a szexuális problémák továbbra is fennállnak, kérjük szexuális terapeuta értékelését és kezelését.

3. Keressünk megfelelő forrásokat arra nézve, hogyan érdemes a mellrák kezelés mellékhatásait orvosolni.

4. Fogadjunk el segítséget a családtól, barátoktól annak érdekében, hogy a partnerünk is fellélegezhessen egy kicsit.

5. Kommunikáljunk partnerünkkel a félelmeinkről, bizonytalanságainkról és keressünk érzelmi segítséget.

6. Találjunk időt olyan tevékenységekre, melyeket szerettünk a mellrák diagnózisa előtt.

7. Tartsuk fenn a nem szexuális érintkezést: öleljünk, érintsük meg a másikat, legyen meg a játékos kapcsolat partnerünkkel.

Végezetül fontos tudni: a rák akkor sérti meg leginkább az intim kapcsolatot, amikor a nőknek leginkább szükségük lenne rá. A támogatás, a kommunikáció a partnerrel, az orvossal, illetve a mentális egészségért felelős szakemberrel kulcsfontosságú ahhoz, hogy idővel, a szex mellrák után is újra része legyen életünknek.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.