Szenvedély nélkül a hálószobában

A párok gyakran panaszkodnak arra, hogy egy idő után már nem ég olyan magas hőfokon a szenvedély, mint a kapcsolatuk kezdetén. Mennyiségben és minőségben is “kihűlt” a kapcsolat.

Sokan ilyenkor csalódottnak érzik magukat és a másik felet hibáztatják. A nők általában arra panaszkodnak, hogy a férfi nem értékeli a nőiességét vagy eltűnt a flört, a csábítás a kapcsolatból. A férfiak pedig a rendszeres elutasításra, ami érthető módon az ő kedvét is elveszi, hogy egyáltalán próbálkozzon – hangsúlyozza Kerek Kriszta szexuálterapeuta.

Ettől a ponttól kezdve pedig elkezd kinyílni az olló, és egyre távolabb kerül a két fél egymástól.

  • Vannak kivételek, akik mindenféle praktika nélkül meg tudják őrizni a szenvedélyt a kapcsolatukban. Ebben az esetben mindkét fél átlagon felüli libidóval rendelkezik. Mindazonáltal a dolgok természetes menete, hogy a kezdeti magas hőfokon égő szexuális vágy alábbhagy.
  • Van aki ilyenkor szeretőt (esetleg szeretőket) tart, akit a kezdeti izgalmak után könnyebb “dobni”, és egy másikkal újra át lehet élni a kapcsolat kezdetének az izgalmát. Újra macsó férfinak vagy szexi nőnek érezhetjük magunkat, egy új partner szemében, aki segít visszatükrözni azokat vágyakat, elvárásokat, amiket magunkról gondolnunk vagy gondolni szeretnénk.
  • Mások nem bajlódnak megcsalással, hazugságokkal, hanem újabb és újabb házasságokat kötnek, remélve, hogy majd ezentúl más lesz. Hogy tanultak annyit az előző kapcsolat(ok)ból, hogy nem követik el újra azokat a hibákat, amik a kapcsolat kihűléséhez vezettek.

Hogyan lehet megőrzini a szenvedélyt?

A legfontosabb, hogy reálisan tekints a kapcsolatra. Ne támassz irreális elvárásokat sem magaddal, sem a partnereddel szemben, mert a kezdeti lángolás elmúlásával borítékolható a csalódottság. Készülj tudatosan a hétköznapokra! Ne hitesd el magaddal, hogy mindig minden úgy lesz, ahogy a kapcsolat kezdetén! Fogadd el, hogy lesznek nehezebb időszakok, amikor nem a szex áll a “to do” listátok elején! Azt azonban ne hagyd, hogy túl hosszúra nyúljon ez a szakasz! 

A szenvedély fenntartása egy hosszútávú kapcsolatban megköveteli az újítás varázsát és a meglepetés erejét. Ellentmondás, hogy épp ezek a dolgok kopnak ki a hálószobából az évek során. Az, hogy kívül-belül ismerjük a társunkat, ismerjük a testét, a szexuális működését, egy nagyon fontos eleme a kapcsolati kényelemérzetnek. Az ismert dolgok biztonságot adnak, viszont gyökeres ellentéte annak, amitől a szenvedély általában működik a férfi és a nő között. Ne azon puffogj tehát, hogy miért nincs szex és hová tűnt a szenvedély, hanem azon, hogy milyen újdonságokat vezess be a szexuális életetekbe!

Azoknál a pároknál, akik szexuális unalomról számolnak be, mindkét fél pontosan tudja, hogy mi után mi következik egy szexuális együttlét alkalmával. A forgatókönyv mindig ugyanaz. Bármilyen furcsán hangzik, ez ebben az esetben meg is könnyíti a dolgod. Válassz ki egy momentumot, amit a legközelebbi alkalommal másképp csinálsz! Figyeld meg, hogyan reagál rá a párod! Egyetlen, akár jelentéktelennek tűnő újítás is előrelépést jelenthet és pozitív változást hozhat.

Sok ötletet lehet találni könyvekben, az interneten arra, hogyan őrizhetjük meg a szenvedélyt hosszabb távon is. Olvasgass, ötletelj! Némelyik banálisnak, túl egyszerűnek tűnhet. Gyakran találkozom azzal a reakcióval, hogy “Csak ennyi?” Igen, sok esetben “csak ennyi”. Minden megtett út egy kis lépéssel kezdődik. Próbáld ki és meglátod!

Még egy fontos tanács!

Ne a kezdeti érzéseket akard görcsösen visszaszerezni! Azóta eltelt 5-10-20+ év. Már egyikőtök sem ugyanaz az ember, a viszonyotok sem lehet ugyanaz. Minden korszaknak meg vannak a maga legjei. A feladat az, hogy ezt minden életszakaszban megtaláljátok.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.