Szemölcsök a nemi szerven

A nyári időszakban különösen veszélyes bőrbetegség forrásai lehetnek a felelőtlen testi érintkezésekből keletkező úgynevezett nemi szemölcsök, vagyis a genitális szemölcsök.

A különleges kinövések veszélyes fertőző betegség gócai lehetnek, amelyek szexuális úton terjednek. Vannak, akiknél nem alakulnak ki szemmel látható jelek, ők a láthatatlan hordozók. A kutatók szerint a fertőzésért felelős vírusok bizonyos típusainak szerepük lehet rákbetegségek kialakulásában is.

A genitális szemölcsök kis karfiol- alakú dudorok, amelyek többnyire hússzínűek. Leggyakrabban  apró, 1-2 mm átmérőjűek , de nőhetnek karfiolszerűen  klaszterként, főként  a nemi szervek környékén. A nőknél a genitális szemölcsök a hüvely, méhnyak, a méh, és a végbélnyílás körül fordulhatnak elő. A féfiaknál a genitális szemölcsök elérhetik a  hímvessző végét, de kialakulhatnak a herezacskó, a pénisz és a végbélnyílás tengelye körül. A genitális szemölcsök bejuthatnak a szájba és a torokba is, orális szexuális aktus esetében.

Fotó: 123rf.com

Nem könnyíti a felismerést, hogy a lappangási idő igen hosszú lehet, esetenként a fertőzésért felelős HPV vírusok akár hónapokig nem mutatnak látható tüneteket. Ez megnehezíti a gyógyítást, és növeli a vírushordozók számát. Bár a látható genitális szemölcsök könnyen diagnosztizálhatóak, a szakorvos  közvetlen szemrevételezéssel állapíthatja meg a fertőzést, előfordulhatnak más bőrbetegségek, amelyekkel összetéveszthetőek.

A hirsuties paillaaris genitaalis, ismertebb nevén gyöngykagyló papulák (PPP) a férfiaknál fordul elő, és nem fertőző. Legfeljebb kényelmetlen vagy csúnya, és kezelésük is más módszereket igényel, mint a genitális szemölcsök esetében. Akárcsak az  alhasi, a belső combok és a nemi szervek környékén, valamint a fenék táján előfordulható Fordyce foltok, melyek fájdalmatlan, sápadt csomók a szeméremajkak és pénisz tengely irányában. Ezek a foltok csupán kozmetikai problémát jelentenek és nem fertőzőek. A genitális szemölcsök kialakulásáért felelős humán papilloma vírusok a testi érintkezés útján terjednek, a leggyakoribb szexuális úton terjedő fertőző betegségnek számít.

Fotó: 123rf.com

A jelenlegi terápiás lehetőség alapján nem gyógyítható, a kezelés célja a látható fertőzésnyomok eltüntetése. A citológia vizsgálatokkal egyértelműsíthető, hogy milyen típusú a víruskockázat, és ha még nem kifejlett rákról van szó, rosszindulatú daganat nem alakult ki, a fertőzött területet kisebb műtéttel eltávolítják. Az American Academy of Dermology tájékoztatása szerint a megelőzésben a megfontolt párkapcsolatokon túl fontos szerepe van az önvizsgálatnak.

Ha valami furcsát, szokatlant találunk a bőrünkön, keressük a bőrgyógyászt. A napozás ismert veszélyei fokozzák a bőrrák kialakulásának a kockázatát éppúgy, mint a beltéri barnító berendezések, a szoláriumok használata is.

Forrás: American Academy of Dermatologia, Healthcentral.com

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.