Orgazmuszavarok: urak

Dr. Kohári György segítségével az orgazmuszavarok témakörét járjuk körül. Szerencsére ezekre a problémákra is van megoldás.

Siető férfiak

A férfiak zavaraira két véglet jellemző: vagy túl korán következik be az orgazmus, vagy megkésve. Korai magömlésről (latinul: ejaculatio praecox) beszélünk akkor, ha az ejakuláció tartósan vagy ismétlődően már minimális szexuális stimuláció hatására is, az illető akarata ellenére bekövetkezik.

Szorosabb értelemben véve korai a magömlés, ha már a pénisznek a hüvelybe való bevezetése előtt, közben vagy közvetlenül utána megtörténik. Tágabb értelemben azonban minden olyan eset korai ejakulációnak tekinthető, amikor a férfi szándékaihoz képest túl korán ér el a csúcsra.

Az ejaculatio praecox a leggyakoribb orgazmuszavar, a férfiak legalább negyedét érinti. Ha evolúciós távlatokból tekintünk a korai magömlésre, megállapíthatjuk, hogy bizonyos esetekben előnnyel járhatott: a főemlősök között, ha egy hím a vezérhím figyelmét elkerülve gyorsan képes volt ,,lecsapni” egy nőstényre, nagyobb eséllyel nemzett több utódot.

Veszélyes körülmények között szintén az járt jól, aki hamar végzett. Ma azonban a korai magömlés hátterében szinte mindig lelki ok áll! (Kivéve talán egy biológiai altípust, amikor a makk kivételesen érzékeny.) Jellemző, hogy a tapasztalatlan, fiatal férfiak hamar ,,elmennek”, hiszen még járatlanok az orgazmus szabályozásában.

szexualis elet

Különösen, ha korábban – esetleg azért is, mert a fiúközösségben ez volt a ,,menő” – a minél gyorsabb önkielégítéshez szoktak hozzá. (Fiúk között nem ritka a ,,maszturbációs verseny”, ami épp ezt a rossz beidegződést erősíti.)

A legfőbb bűnös azonban a stressz! Akár a munkahelyi gondok, akár a párkapcsolati problémák oda vezethetnek, hogy a férfi úgy érzi: ,,Essünk túl rajta!” A stressz rövidtávon és enyhe formában, stimuláló is lehet, a tartós és fokozott stressz azonban rontja a szexuális funkciót.

Késő férfiak

A másik véglet a gátolt magömlés, vagy megkésett ejakuláció. Ez akkor fordul elő, ha a férfi a normális szexuális vágy és a megfelelő izgalmi állapot ellenére sem tud eljutni az orgazmusig, vagy csak hosszú idő után.

Ez a zavar meglehetősen ritka, csupán a férfiak 1-3 százalékát érinti. A háttérben többnyire valamilyen félelem, szorongás áll: például, a merev vallási előírások okozta bűntudat, a teherbe ejtéstől való félelem, a teljesítménykényszer vagy korábbi szexuális traumák emléke.

Ennek az orgazmuszavarnak szervi vagy vegyi oka is lehet, például az alacsony tesztoszteronszint, a gerincvelő-sérülés vagy valamilyen, a szimpatikus idegrendszer működését gátló hatóanyag, például bizonyos gyógyszerek.

Utóbbiról azért is fontos beszélni, mert gyakori, hogy a férfi tapasztalja ugyan a gyógyszerszedés következtében fellépő szexuális problémát, de nem mondja el a kezelőorvosnak, miközben abbahagyja a gyógyszer szedését, és így súlyos betegségek maradnak megfelelő kezelés nélkül. Amennyiben gyógyszerszedés mellett szexuális panaszok lépnek fel, ezt feltétlenül meg kell beszélni a kezelőorvossal, aki majd módosít a terápián!

szex

Megoldás férfiaknak

A korai magömlés kellő gyakorlással megszüntethető. Az úgynevezett szenzoros motorizációs tréning során a férfi megtanulhatja, hogyan késleltetheti az ejakulációt. Ha maszturbálás közben az orgazmushoz közeli állapotban, de még a magömlés előtt megáll, izgalmi szintje kicsit csökken.

Ekkor újrakezdheti az ingerlést, majd újra meg kell állnia, és így tovább. Hasonló módszeren alapul a péniszakklimatizációs technika, csak a pár ezt már együtt gyakorolhatja: a pénisz a hüvelyben van, de a férfinak az orgazmus közeledtével abba kell hagynia a mozgást, majd az izgalom csökkenését érezve folytathatja azt.

Eredményre vezethet még az elszorításos technika (a makk tövénél alkalmazott erőteljes nyomás késleltetheti a magömlést), illetve a herék visszatartása (felhúzódásuk megakadályozása) is. Szakértőnk figyelmeztet arra, hogy bár a szexuálterápiás technikák megtalálhatóak az interneten vagy egy-egy magazinban is, ez nem jelenti azt, hogy bárki használni is tudja ezeket!

Jó, ha a terapeuta szakmai kontrollja mellett történik a kezelés, és ő határozza meg, hogy mennyi ,,gyakorlás” után léphet tovább az egyén vagy a pár egy következő fázisra. Ő a tapasztalataikról is megkérdezi a partnereket: mit éreztek, mire gondoltak egy-egy helyzetben.

(A szexuális viselkedésről való beszélgetés, és egymás jobb megismerése a partnerek számára fokozza a szexuális élményt.) Ha egy új készség már bevésődött, akkor érdemes tovább haladni.

A Masters-Johnson gyakorlatok

Az érzéki fókuszgyakorlatok egymásra épülő fázisokon alapulnak:

1. A partnerek simogatják egymást, de nem érinthetik a nemi szerveket.

2. A partnerek mindenhol kényeztethetik egymást, immár a nemi szervek területén is, de még nincs orgazmus.

3. A pénisz bekerülhet a vaginába, a nőnek a csúcsra is el szabad jutnia, de a férfinak még nem.

4. Mindketten eljuthatnak az orgazmusig.

Orgazmus, a ,,kis halál”

Néhány évszázaddal ezelőtt úgy vélték, hogy a túl sok szex halálhoz vezethet. Elődeink az orgazmus jeleiből logikusan következtettek arra, hogy ez olyasmi, mintha a halál egyik fajtája lenne. Nem véletlen, hogy a francia elnevezés nyomán – la petite mort – kis halálnak is nevezzük az orgazmust.

Valóban, a szexuális élvezet tetőfokát egyfajta ,,kómában” éljük át. Amikor kutatók a női agy működését vizsgálták PET-készülékkel, azt találták, hogy a szexuális gyönyör másodperceiben egy mély, relaxált állapot következik be, miközben az agy félelemért, aggódásért, szorongásért felelős része szinte teljesen kikapcsol.

Talán ez a nyugodt, ellazult állapot annak is a záloga, hogy a női testben időközben útjukra induló spermiumok minél nagyobb eséllyel juthassanak a petesejt közelébe, hogy egyikük megtermékenyítse azt!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.