Negatív viselkedés – Idegesítőbb lehet a párunk, ha életünkben sok a stressz

Amikor stressz ér minket, sokkal hajlamosabbak vagyunk partnerünk negatív tulajdonságaira, viselkedésére figyelni és sokkal idegesítőbbnek találhatjuk őt – mutatott rá egy új tanulmány.

Amikor stresszesnek érezzük magunkat, jóval zavaróbbnak találhatjuk a párunk negatív tulajdonságait is – hívta fel a figyelmet egy, a Social Psychological and Personality Science című folyóiratban megjelent tanulmány.

Korábbi kutatások már rámutattak, hogy azokban az időszakokban, amikor sok a stressz, a párok magatartása megváltozhat, máshogy viszonyulhatnak egymáshoz, a körülmények meghatározzák viselkedésüket. Az új tanulmány azonban azt sugallja: a stressz arra is hatással van, mit veszünk észre először a párunknál: idegesítőnek, türelmetlennek vagy kritikusnak találhatjuk.

„Kiderült, azok az emberek, akik a kapcsolatukon kívüli, stresszes életeseményekről számoltak be, például munkahelyi problémákról, különösen nagy valószínűséggel vették észre, ha partnerük meggondolatlan módon viselkedik” – jegyezte meg Lisa Neff PhD, a tanulmány vezető szerzője, az austini Texasi Egyetem emberi fejlődés- és családtudomány-professzora.

Neff és munkatársai naponta készítettek feljegyzéseket 79 heteroszexuális fiatal párral, hogy megértsék, mi mindenen mentek keresztül. A párok 10 napon át minden este kitöltöttek egy rövid felmérést, ahol dokumentálták saját és partnerük viselkedését. A vizsgálat előtt olyan kérdőívet is kaptak, amely az életük stresszes eseményeiről kért információkat.

kapcsolat, veszekedés, noszex

Fotó: 123rf.com

A kutatócsoport megállapította: azok, akik a közelmúltban több stresszes életeseményen is keresztülmentek, különösen ráhangolódtak partnerük negatív viselkedésének napi változásaira – sokkal inkább, mint a pozitívakra. Ők azt is észlelték, hogy partnerük több negatív dologgal jön elő a 10 nap során, mint azok, akiknek kevesebb stresszes élményük volt.

“Az ifjú házasok tanulmányozása rávilágít az eredmények jelentőségére” – mondta Neff. A párok ugyanis nagyobb valószínűséggel koncentrálnak a pozitív viselkedésre és figyelmen kívül hagyják a negatívat a házasságuk kezdeti szakaszában. Megjegyezte: a tény, hogy mindez friss házasoknál derült ki, árulkodik arról, milyen hatású is a stressz.

Egyetlen stresszes nap nem késztetheti a párokat arra, hogy a másik fél negatív viselkedésére összpontosítsanak – tették hozzá a kutatók. Ha azonban a stressz felhalmozódik, a fókusz eltolódását idézheti elő, s a partnerek sokkal inkább az idegesítő, negatív dolgokat veszik észre egymásban.

„Sok ember számára volt nehéz az elmúlt néhány év. A járvány okozta stressz továbbra is elhúzódik” – mondta Neff. – “Ha a stressz az egyének figyelmét a partnerük megfontolatlanabb magatartására irányítja, az valószínűleg hatással lesz a kapcsolatra.”

A további vizsgálatok azt veszik majd górcső alá, vajon ha a párok tisztában vannak a stressz hatásaival, korrigálni tudják-e viselkedésüket.

Olvasd el ezt is!

10 dolog, ami veszekedés közben tilos!

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.