10 dolog, ami veszekedés közben tilos!

Mindenki poharába beleesik egyszer az utolsó csepp, főleg ha valami olyasmit hall, ami ki is borítja a ,,türelem bilit”!

Nap mint nap alakulnak ki konfliktushelyzetek a legjobb helyeken is, a párkapcsolatok terén sincs ez másként. A legjobb amit ilyen helyzetben tehetsz, hogy mented a még menthetőt, igyekszel megőrizni a becsületedet.

A legfontosabb tudnivaló, hogy vannak bizonyos dolgok, amik a másik felet alaphelyzetben is valószínűleg érzékenyen érintik, civakodás közben, felfokozott érzelmi állapotban pedig pláne. A lényeg, hogy ha elkerülhetetlenül vitába keveredtek, építs észérvekre, és mindenképp kerüld a meggondolatlan, indulatos felkiáltásokat, és felszólításokat!

Nézzük sorba, mi is tartozik az abszolút tilos zónába:

1. Feladom!

Nyerni akarsz, vagy boldog párkapcsolatot akarsz? A válasz: a boldog párkapcsolat. Ami nem egyenlő a harccal, amit meg kell nyerni. Egy párkapcsolatnak nem a versengésről kell szólnia, hogy a két fél, minden eszközt megragadva küzd az igazáért, még akkor is, ha nincs igaza. Még akkor is, ha ezt tudja. Ha rájössz, hogy nem volt igazad, inkább intelligensen lásd be, hogy nem volt igazad, mert ez nem egy bokszmérkőzés amit fel kell adnod, ha már elfogytak az indokaid. Meglátod a partnered is értékelni fogja.

2. Te nem voltál ilyen ezelőtt!

Lehet, hogy kapcsolatotok hajdanán még  minden este eljártatok táncolni, moziba, a barátokkal bowlingozni, manapság pedig alig tudod havonta egykét alkalommal elszakítani a tv elől. Ne feledd, hogy azóta 15év eltelt, az emberek változnak. Ez persze nem jelenti, hogy mondj le igényeidről, de ne hagyd, hogy elragadjon az indulat.

A támadó hangnem helyett, használj érdeklődö, kompromisszumkereső hangnemet. “Úgy érzem mostanában nem mentünk sehova, pedig nekem volna kedvem, esetleg kitalálhatnánk valamit?”

3. De Mónika/Joshi Barath.. azt mondta, hogy?!

Pofon egyszerű a magyarázata annak, hogy miért ne kezdd soha ezzel a mondatod (és ne is folytasd vele!) A ti kapcsolatotokban egyedül a te véleményed, és az ő véleménye számít, ami ha különböző, közelíteni kell egymáshoz, és meg fogjátok találni a kompromisszumot. Nem kell ehhez se Balázs, se Mónika, se Joshi Barath? segítsége.

4. Nem akarsz inkább bocsánatot kérni?

Igen, talán jár neked a bocsánatkérés. De ez olyan, mintha csak akkor kapnál virágot, ha kéred. Nem ugyanaz. Ha kérésedre még bocsánatot is kér, akkor sem leszel elégedett, hiszen nem tudhatod, hogy őszintén gondolja-e. Sőt, valószínű, hogy úgy fogod érezni, hogy nem őszinte.

Fotó: 123rf.com

5. Már megint…

Fontos, hogy az aktuális problémákra koncentrálj, és ne hozd fel a régi sérelmeket, amiknek bár semmi közük az aktuális témákhoz, azért a biztonság kedvéért mégegyszer a partnered fejéhez vágod, nehogy azt higgye, hogy már elfelejtetted.

Tanulj meg túllépni azon, amit már egyszer megbeszéltetek.

6. Fogalmam sincs, hogy mi legyen

Persze, hogy nem. Félreértettétek egymást, és megbántottad. Ilyenkor lásd be, hogy hibáztál, és probáld megbeszélni vele, tudakold meg, hogyan tehetnéd jóvá. Nem megoldás az, ha kimutatod a tétlenséged, mert akkor azt fogja érezni, hogy nem érdekel.

7. Utállak!

Ne mondj meggondolatlanul olyat, amit valójában nem is érzel, csak azért, hogy revansot vehess, és megbántsd. Az még, hogy haragszol rá valami miatt, egyáltalán nem jelenti, hogy már nem szereted, sőt utálod.

8. Menj a fenébe!

A káromkodást mindig, minden körülmények között mellőzd! Abszolút közönséges, kiábrándító eszköz, és egymás szidalmazása, lekezelése, különböző – ritkán látogatott helyekre küldése- a legjobb út a kapcsolat megromlásához.

Fotó: 123rf.com

9. Pont olyan vagy mint a volt barátom/barátnőm!

Az volt partner egyébként is tabutéma. Senki nem akarja tudni, hogy a párja előtte kivel és hogyan volt, azt meg végképp nem szeretnénk, hogy hozzá hasonlítgasson, így te se tedd.

10. Semmit nem mondasz/hallgatásba burkolózol

Lehet, hogy fekete öves vagy passzív agresszióból, de ez nem fog megoldáshoz vezetni, maximum az időt húzod vele. Törekedj inkább arra, hogy minél hamarabb megoldást találjatok a problémára közösen, indítványozd te  a beszélgetést, ha a másik fél ezt nem teszi.

Ne harcként fogd fel a párkapcsolatod, hanem két ember kapcsolataként, akik szeretik egymást, hiszen így van. Ez a kisebb nagyobb veszekedések alkalmával is igyekezz szem előtt tartani, és ne akard legyőzni a másikat, így minden sokkal egyszerűbb lesz.

Olvasd el ezt is!

Veszekedés után édes a békülő szex

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.