Mit okozhat a cigi és az alkohol?

Nyílt napot tart a Kor Kontroll Társaság és az Országos Onkológiai Intézet október 10-én, ahol a fej-nyaki régiókban kialakuló rosszindulatú daganatok gyakoriságáról lesz szó.

Az egészségnap fő témája a fej-nyaki régiókban kialakuló rosszindulatú daganatok, már csak azért is, mert arányuk folyamatosan növekszik, ráadásul tájékoztatás híján: keveset tudunk róluk.

Pedig az egyik legfontosabb kockázati tényező ellen védekezhetnénk, ha akarnánk! A szájüregi daganatos és a gégerákos betegek 75-80 százaléka cigarettázik! Rizikót jelent az alkoholfogyasztás is, a dohányosok és alkoholisták  körében 6-15-ször gyakoribb a szájüregi rákok előfordulása, mint azoknál, akik “csupán” az egyik káros szenvedély rabjai!

És van még egy kockázati tényező. Michael Douglas amerikai színész, néhány éve torokrákjával állt a nyilvánosság elé. Nagyon sokáig azt lehetett hinni, hogy Douglas rákja azért alakult ki, mert erős dohányos volt és inni is szeretett. Amikor kórházba került, már azt suttogták, hogy inkább olyan függőség miatt, minek köze van a szexhez. Aztán a színész őszintén kijelentette, hogy orális szex útján került a szervezetébe a HVP (humán papillomavírus), és ez okozta torokrákját. Tényleg okozhat szájüregi rákokat az orális szex, és a HPV? Erre is válaszolnak a nyílt nap szakemberei.

Érdemes hangsúlyozni, hogy a szájüregi daganatok és a gégerákok kialakulási esélye az életkor előrehaladásával növekszik, leggyakrabban 60 éves kor körül jelentkeznek. Férfiaknál kétszer olyan gyakoriak a szájüregi daganatok mint nőknél, a gégerákok pedig négyszer gyakrabban fordulnak elő náluk, mint a nőknél! Ez a daganatcsoport sajnos a magyar férfilakosság körében a harmadik leggyakoribb daganatos halálok a tüdőrák, a vastag- és végbélrák után. Nemcsak Európában, de világviszonylatban is Magyarországon hal meg a legtöbb férfi és nő fej-nyak rosszindulatú daganatok miatt! A leggyakoribbak a szájüregi és a gégedaganatok, előbbiek az összes fej-nyaki daganat közel felét, utóbbiak egyharmadát teszik ki.

dohanyzas

A terápia során komplex sebészi-sugár-gyógyszerkezelést alkalmaznak, az utóbbi évek eredményei viszont megerősítették a komplex onkoterápia második komponense, a sugárterápia központi szerepét a fej-nyak rákok kezelésében.

A nyílt napon Kásler Miklós főigazgató vezetésével bemutatkozik az Országos Onkológiai Intézet Fej-nyak állcsont Rekontrukciós Plasztikai Sebészeti és Laser Sebészeti Osztálya, továbbá az intézet jól képzett- sőt, másokat is képző! – kiváló orvosai, többek között Boer András- aki 2001-ben vezette be Magyarországon a pajzsmirigyrák genetikai indikáció alapján végzett műtétjeit- Remenár Éva -2002 óta tagja az EORTC Fej-Nyak Munkacsoportjának, osztályuk pedig az ott kezdeményezett klinikai vizsgálatok referencia centruma- Gulyás Gusztáv az Európai Akkreditációs Bizottság által az európai plasztikai sebész szakorvos-képzőhellyé akkreditált oktatás irányítója, és Takácsi Nagy Zoltán, a Magyar Sugárterápiás Társaság főtitkára.

Interaktív rendezvényünkön a praktikus tanácsok mellett egészséges ételek receptjeivel is megismerkedhetnek, sőt meg is kóstolhatják őket, a Százszorszép Hastánc Klub tagjai pedig megmutatják, hogyan őrizhetik meg nőiességüket a mellrák műtéten átesett hölgyek.

 Helyszín: Budapest XII. Ráth György u 7-9., 3. épület aula
Időpont: 2016. október 10.10.00 -15.00-ig

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.