Csak házasságot kötsz, vagy szerződést is?

Házassági szerződés pro és kontra. Miért kell, és egyáltalán helyes döntés-e a házasságot egy szerződéssel is megpecsételni?

A házasság komoly döntés, mellyel a szerelmesek összekötik életüket, és persze ezzel együtt minden vagyonukat. Attól a naptól kezdve mindent megosztanak egymással. Vagy mégsem?

Manapság, mikor az esküvőt követő mézeshetek után egyre hamarabb borul be az ég a szerelemi fészek felett, sokkal több pár gondolja úgy, érdemes tisztázni a felállást, még a boldogító igen kimondása előtt. Valóban jó döntés a rózsaszín köd közepette az anyagiakkal is elszámolni?

Az anyakönyvvezető és az ügyvéd

A házassági szerződés arra adja meg a választ, hogy az ifjú pár közös életében pontosan mi is az, amely mindkettőjüket megilleti. Tehát ha a későbbiek folyamán elmérgesedne a kapcsolatuk az együtt töltött évek alatt, majd végül úgy döntenek, elválnak egymástól, a vagyonmegosztás az okmány alapján meggyorsítja – és ami ennél is mérvadóbb -, megkönnyíti a fájdalmas procedúrát.

házasság

Ami az enyém, az a tiéd is

A szerelmesek természetesen dönthetnek úgy, hogy nincs szükségük papírra, és a romantikának teret engedve nem hagyják, hogy az anyagiak beárnyékolják a boldogságukat. A szerződés nélkül azonban a törvény határozza meg, milyen módon osztható fel a vagyon, ebben pedig mindig nagy szerepe van az ügyvédi fondorlatnak, és szaktudásnak.

Mellette vagy ellene?

Mára egyre kevésébe kerekedik el a szemünk, ha azt halljuk, a pár biztosra megy, és a házasság után szerződéssel is megpecsételik közös jövőjüket. Vajon tényleg rányomja a bélyegét leendő életükre, ha az ügyvéd neve felmerül? Mivel a pénz kérdése sokszor okoz problémákat az emberi kapcsolatokban, éppen annyira gondolhatjuk bölcs döntésnek, mint őrültnek a szerződéskötés gondolatát.

Ne csak nézz, láss is!

Számos kérdés merül fel még azelőtt, hogy a szerződés részleteire kitérne a pár. Mindketten akarják? Közös elhatározás, vagy az erősebb – és ebben az esetben vélhetően a gazdagabb – akarata nyilvánul meg? Legyen bárhogyan, érdemes elgondolkodni, mennyire változik meg jövendőbelink jelleme, ha a kereset kerül terítékre.

házasság

Már nem léteznek tündérmesék?

Az, aki szerződést szeretne, talán már nem is hisz a szerelemben, és abban, hogy választottja valóban az az ember, akinek ő gondolja? Megmérgez minket a körülöttünk lévő, gyakran szomorúnak és kegyetlennek tűnő világ?

Ha kétségeink vannak, egyet biztosan tehetünk. Üljünk le életünk szerelme mellé, és őszintén mondjuk el véleményünket, érveinket, legyen az a házassági szerződés mellett, vagy ellen. Talán épp ez az első sarkalatos pont, mellyel együtt kell döntésre jutnia a leendő házastársaknak.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.