Top 13 módszer, ami segíthet válás után – 1. rész

Egy szakítás komoly kihívást jelenthet számunkra. Hát még a különválás! Valóban nehéz továbblépni válás után, de nem lehetetlen – íme ehhez egy kis segítség.

Sokunk számára már a szakítások is jelentős érzelmi megterhelést jelentenek, amelyen nagyon nehéz túllendülni. Nem könnyű kilépni egy kapcsolatból, válás után pedig még nehezebb továbblépni.

Elutasítottnak, dühösnek, megbántottnak vagy kontrollálhatatlannak érezhetjük magunkat. Bármilyen szörnyűnek is tűnik azonban a helyzet jelenleg, azért van fény az alagút végén. Különféle stratégiákkal képesek vagyunk megbirkózni ezzel az érzelmekkel teli, kihívást jelentő helyzettel. Lehetséges, hogy a gyógyulás nem egyből jön – sőt biztos -, a kellemetlen érzés nem múlik el azonnal.

Minden veszteség esetén vannak szakaszok, amelyeken végighaladunk, időszakok, melyekhez alkalmazkodnunk kell. Fontos, hogy aktívak maradjunk és szembenézzük az úttal. Sőt, az is lényeges, hogy megértsük érzéseinket és a szakaszokat. Lássuk, mi minden segíthet válás után.

krízis, kapcsolat

Fotó: 123rf.com

1. Fogadjuk el, amit érzünk: ha hagyjuk, hogy átérezzünk mindent, az hosszú távon segít felépülni. Nyilvánvalóan kellemetlen érzés negatív érzelmeket felhozni, a gyógyulási folyamat azonban nem indulhat el anélkül, hogy ne engednénk meg érzéseink felszínre kerülését.

2. Beszéljünk róla: ha a válás után vagy a folyamat közben képzett szakemberrel beszélünk a dologról, az szintén segíthet a feldolgozásban. Gyakorlati tanácsokat is adhat a különválás logisztikáját illetően. Ezek megosztása mással megszabadíthat minket attól, hogy a házasság gyászolására összpontosítsunk.

3. Egészséges megküzdési stratégiák kidolgozása: felbecsülhetetlen értékű készség a szélsőséges érzelmek szabályozásának képessége. Különösen akkor, ha nem érezzük magunkat túl jól. Igyekezzünk pozitív, szeretetteljes módszerekkel gondoskodni magunkról válás után.

4. Tanuljunk meg a lehető legjobb társszülők lenni. Ha születtek gyerekeink a volt párunkkal, ki kell találni, miként neveljük őket az új körülmények között. Ez egy életre szóló helyzet lesz, ezért elengedhetetlen tekintettel lenni a gyermekekre.

5. Ne ragadjunk le. Kérjünk segítséget, ha úgy érezzük, hogy depresszióba, szorongásba süllyedünk vagy állandó harag kínoz. Válás után nagyon káros egyedül szenvedni, negatív útra vezethet.

6. Ügyeljünk rá, hogy ne essünk kétségbe! Elérkezhetünk abba a szakaszba, amikor kétségbeesetten vágyni kezdünk arra, hogy kibéküljünk volt házastársunkkal. Helyzetünktől függően előfordulhat, hogy ez nem a legjobb ötlet sem a mi, sem az ő, sem a családunk számára.

7. Kerülje a csúnya visszapattanást! Abbéli félelmünk, hogy nem szeret majd senki vagy soha többé nem talál ránk újra a szerelem, új kapcsolat keresésére sarkallhat. Válás után vagy még a folyamat kellős közepén jobb ellenállni a kísértésnek. Fontos a gyógyulás, hogy egészséges alapokra fektethessük a majdani új kapcsolatot.

kapcsolat

Fotó: 123rf.com

8. Használjuk ki az összes rendelkezésünkre álló erőforrást, támogatási lehetőséget: a könyvek, az online források, az egyházi programok vagy a hasonló gondolkodású embereket támogató csoportok kiváló támaszok lehetnek a számunkra. Nézzünk azonban utána alaposabban, mihez, kihez csatlakozunk, amit nem fogunk bánni.

9. Mindig van remény! Lehet, hogy jelenleg nem ezt érezzük és kemény a válásból kilábalás. De mindig emlékezzünk arra, hogy előre haladunk és a gyógyulás lehetséges.

10. Engedjük meg magunknak, hogy ne a legjobb formánkat hozzuk: ebben az időszakban nem biztos, hogy jól működnek a dolgok. Lehet, hogy nem vagyunk olyan produktívak a munkánkban, vagy nem vagyunk igazán jelen barátként. Senki sem mentes ezektől a dolgoktól. Adjunk magunknak időt a gyógyulásra, arra, hogy összeszedjük magunkat.

A cikket folytatjuk!

Olvasd el ezt is!

Szex szakítás után – Jó ötlet vagy nem?

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.