A fájdalmas szex 5 leggyakoribb oka

Ha szex közben fájdalmat érzel, akkor mindent megteszel, hogy elkerüld az együttlétet. Becslések szerint a nők körülbelül 20 százaléka szenved hüvelyi fájdalomtól már az előjáték vagy a közösülés alatt. A fájdalom lehet krónikus vagy jelentkezhet alkalmanként. Sok minden okozhatja, például fertőzések, allergia, szexuális úton terjedő betegségek vagy idegkárosodás.

A szex közben érzett fájdalom leggyakoribb okai:

A nemi vágy hiánya

Amikor egy nő izgalomba jön, a szeméremajkai, a csiklója és a hüvelye is megduzzad, valamint elindul egy nedvesedési folyamat a hüvely belsejében, amely tulajdonképpen megvédi a nőt a közösülés közbeni fájdalomtól. Enélkül a hüvelyszövet száraz és sérülékeny lehet, ami a szex során diszkomfort érzéssel, fájdalommal vagy akár sérüléssel jár. Sajnos sok nő ilyenkor összeszorítja a fogát és nem szól. Minél előbb túl akarnak lenni az egészen, de ez még tovább súlyosbítja a helyzetet – hangsúlyozza Kerek Kriszta szexuálterapeuta.

Ha ezt tapasztalod: Keresd fel a nőgyógyászod, hogy kiderítse van a szervi oka a fájdalomnak. Használjatok síkosítót az előjáték és a közösülés során ez növeli az élvezetet és csökkenti a fájdalmat! A behatolás előtt legalább 30 percet szánjatok az előjátékra, hogy biztosan beinduljon a lubrikáció és a lehető legtöbb hüvelyváladék termelődjön.

Fotó: 123rf.com

Vaginizmus

A hüvely görcsös összehúzódása, melynek következtében a szexuális aktus gátolva van. A pénisz nem képes behatolni a nő fájdalmának a gyökere. Vaginizmusban szenvedő nőknél gyakran a tampon felhelyezése és a nőgyógyászati vizsgálatok is lehetetlenné válnak.

Ha ezt tapasztalod: A vaginizmus okai a legtöbb esetben az irreális félelmek és a szorongás. Szexuálterapeuta segít feltárni a szorongás gyökereit, és szisztematikusan, lépésről lépésre lehetővé teszi a fájdalommentes behatolást a félelmek elengedése által.

Túl nagy pénisz

Míg a férfiak többsége azonnal aggódik, hogy túl kicsi a nemi szerve, a nők körülbelül 20 %-a arról panaszkodik, hogy a partnerének nagy a pénisze.

Ha ezt tapasztalod: Fordítsatok minél több időt az előjátékra, mert bár igaz, hogy a hüvely egy rugalmas, tágulásra képes szerv, nem megfelelő izgalmi szint esetén gyenge lesz a nedvesedés, valamint nem következik be az ún. sátor-jelenség, amely a méh megemelkedését jelenti. Mindenképpen használjatok síkosítót és próbáljatok találni egy komfortosabb pozíciót.

Menopauza

Ahogy a kor előrehaladtával az ösztrogén hormon csökken, úgy válik a női hüvely szövete vékonyabbá, valamint csökken a lubrikáció mértéke. A középkorú párok ezért gyakran abbahagyják a szexet. A ritka szexuális együttlét azonban segítheti a vaginális atrófia (a hüvely veszít rugalmasságából, csökken a nedvesedés, a hüvely fala szárazzá válik, ez pedig égő, viszkető fájdalommal jár) kialakulását, ami az ösztrogén csökkenése miatt egyébként is előfordul a középkorú nőknél.

Ha ezt tapasztalod: Mindenképpen keresd fel a nőgyógyászodat. Az állapot kezelésére és a kellemetlen tünetek megszűntetésére léteznek helyileg alkalmazandó speciális síkosító kréme és kúpok. Néha szükség lehet hormonpótlásra, de létezik már intimlézer kezelés is.

Fájdalmas közösülés, görög orvosi kifejezéssel dyspareunia

A fájdalmak elkerüléséhez, a szexuális együttlétek élvezetesebbé tételéhez fontos, hogy ne hanyagoljuk el az intim területeinket. A felmérések azt mutatják, hogy a nők több, mint 80%-a nem mer beszélni az orvosával sem a problémáiról. Ha el is jutnak egy szűrésre, megkönnyebbülnek a negatív eredménytől, a hibát pedig magukban keresik, de szexuálterapeuta segítségét nagyon kevés nő veszi igénybe. Manapság egyre többen kezdenek el tudatosan figyelni a testükre. Sportolnak, egészségesen étkeznek, a test intim területe azonban még mindig egy kicsit a mostohagyerek státuszába ragadt.

Edzés közben tehát ne feledkezzünk el az egyik legeldugottabb, a medencefenéknél található ún. PC izmunkról sem. Tornáztassuk rendszeresen, hogy elkerüljük a fájdalmakat, megakadályozzuk a vizeletcsepegést, megkönnyítsük a szülést és nem utolsó sorban, hogy élvezetesebbé tegyük a szexuális életünket.

A gyakorlatok tökéletes kivitelezéséhez és a maximális eredmény eléréshez már segítséget is igénybe vehetünk. Egy olyan mélyizom erősítő trénert, ami 12 díjat nyert és több, mint 1000 egészségügyi szakember ajánlja világszerte.

Forrs: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.