10 hatékonyabb módszer az állandó nyaggatás helyett

Nézzünk szembe a tényekkel! A kapcsolatok általában nem működnek zökkenőmentesen. Különösen frusztráló az a helyzet, amikor szeretnénk valamit a párunktól, de ő nem hajlandó megtenni.

Amikor látjuk, hogy semmi nem változik, egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy újra és újra ugyanazt a dolgot ismételjük. Egyszóval nyaggatjuk a másikat.

Azt azonban be kell látni, hogy ha ez a technika működőképes lenne, akkor nem kellene állandóan ismételgetni önmagunkat. Sőt, nem hogy nem működik, hanem még inkább arra készteti a férfit, hogy bezárkózzon és csak azért se teljesítse a kérésünket. Ebben a patthelyzetben szinte lehetetlen, hogy közös nevezőre jussunk. Egy tanulmány kimutatta, hogy az állandó cseszegetés, nyaggatás nagyobb veszélyt jelenet a párkapcsolatokra, mint a hűtlenség – foglalja össze Kerek Kriszta szexuálterapeuta.

Mutatunk 10 kevésbé párkapcsolat gyilkos alternatívát.

 1. Ne panaszkodj, hanem kérj

Ha azt akarjuk, hogy a másik megtegyen nekünk valamit, akkor általában a múltbéli sérelmeinket emlegetjük, nem pedig arra koncentrálunk, hogy mit szeretnénk elérni a jövőben. Például ahelyett, hogy azt mondanánk a másiknak, hogy „Utálom, amikor szanaszét hagyod a koszos zoknijaidat, és nekem kell összeszednem,” mondjuk azt, hogy „Sokat segítenél azzal, ha a levetett zoknijaidat egyből a szennyesbe dobnád.” Amikor panaszkodunk, a másik ezt általában támadásnak éli meg és ösztönösen védekezni kezd, és még kevésbé hajlandó teljesíteni a kívánságainkat.

Fotó: 123rf.com

 1. Legyél konkrét

Például ahelyett, hogy azt mondanád „Szeretném, ha jobban kimutatnád, hogy szeretsz”, mondd azt, hogy „Nagyon szeretném, ha társaságban is átölelnél vagy hozzám bújnál, amikor tévézünk.” Ha általánosságokat fogalmazunk meg, akkor a másik a saját elvárásai, tapasztalatai alapján fog viselkedni, és ez nagy valószínűség szerint nem fog egyezni azzal, amit valójában szeretnénk.

 1. Először elégedjünk meg az apró változásokkal

Eleinte ne legyenek túl nagy elvárásaink.Nagy a rendetlenség a lakásban? Te rendmániás vagy, a párod finoman szólva sem? Ne várd el, hogy 1 nap alatt megcsinálja. Túl nagy falat lenne neki. Ahelyett, hogy állandóan a szemére hányod, segíts neki összeállítani egy tervet. Egy hétre egy helyiség alapos kitakarítását beszéljétek meg. Ha sikerül a végére érnie, motiváld, hogy folytassa a munkát, és mindenképpen dicsérd meg.

 1. Ismerd meg a párod információ feldolgozási stílusát

Ha úgy érzed, hogy hiába mondod el állandóan ugyanazt, a másik egyik fülén be, a másikon ki is megy azonnal az információ, akkor válts taktikát. Elképzelhető, hogy a párod sokkal inkább vizuális típus, mint auditív. Ebben az esetben próbáld meg azt, hogy leírod neki, amit szeretnél. Elküldheted sms-ben vagy hagyhatsz egy cetlit az ebédlőasztalon. Nézd meg lesz-e változás! Lehet, hogy nagyon meg fogsz lepődni.

 1. Próbálkozz különböző módszerekkel

Ha egy személyes beszélgetés során úgy érzed, hogy nem megy át az üzeneted,  próbálkozz más módon a párod tudomására hozni, hogy mit szeretnél.

 1. Ismerd meg a párod szeretetnyelvét

Mindenki különböző módon mutatja ki a szeretetét. És mindenki különbözik abban, miből érzi, hogy szeretve van. Ha te megadod a másiknak azt, amire igazán vágyik, akkor sokkal nagyobb az esélye, hogy ő is teljesíteni fogja a kéréseidet. Ne feledd a mondást, „Jó tett helyében jót várj!”

Fotó: 123rf.com

Ha például azt veszed észre, hogy csökken a párod libidója, állandóan kifogásokat keres, amikor együttlétre kerülne a sor, akkor leállhatsz vele veszekedni, megalázhatod, de semmi hasznod nem származik belőle, ha még jobban nyomás alá helyezed. Ellenkezőleg. Lehet, hogy olyan szinten teszed tönkre a szexualitását, hogy csak szakember segítségével, hosszú hónapok kitartó munkájával sikerül majd visszaépíteni.

 1. Vedd a saját kezedbe a dolgokat

Ahelyett, hogy állandóan csesztetnéd a másikat, vedd ki te is a részed a feladat elvégzéséből.

 1. A pozitív dolgokra figyelj

Annak ellenére, hogy a párod viselkedése minden bizonnyal hullámzó, valószínű, hogy vannak olyan tettei, amiket helyesnek tartasz. Szinte az is bizonyos, hogy ennek ellenére a negatív dolgokra figyelsz inkább. Azt hangsúlyozod, hogy mit csinál rosszul.

Változtass ezen a hozzáálláson! Amikor a párod megtesz valamit, amit kérsz, tudasd vele, hogy észrevetted és értékeled. Ez kiválthatja belőle, hogy újra és újra a kedvedben akar járni, mert újra és újra be akarja zsebelni a dicséreted által kiváltott pozitív érzéseket.

 1. Jutalmazd a pozitív változásokat

Amellett, hogy tudatod vele, hogy mennyire értékeled a viselkedését, kitalálhatsz kreatív jutalmakat is. Nem kell, hogy drága és költséges ajándékokat vegyél, elég ha felajánlod, hogy vigyázol a gyerekekre, amíg ő találkozik este a barátnőjével. Egy dologra kell csak figyelned. Olyan jutalmat találj ki, amiről tudod, hogy örül neki, és számára is jutalmat jelent.

 1. Mindig fejezd ki az elismerésed

Ne csak akkor értékeld a másikat, amikor a kedvedben jár és teljesíti a kívánságaidat, hanem a mindennapokban is igyekezz kifejezni a megbecsülésedet. Nézd meg, hogy mi történik, ha ezentúl minden nap legalább háromszor bókolsz, pozitív dolgokat mondasz a másiknak! A társunk elismerése, a kölcsönös odafigyelés és a gondoskodás egy jól működő párkapcsolat alapja.

Állandó nyaggatás helyett próbáld ki a fenti tippeket!

Így változnak a párkapcsolatok

Forrás: Napidoktor.hu


Egy válasz

 1. Borsószem

  Na ne már, hölgyeim. Ha a párod folyamatosan ignorálja a kéréseimet, akkor ki kell őt rakni, nem rimánkodni neki, meg lerajzolni a kérést, aztán jutalmazni mint egy kutyát, vagy hároméves babát. Jézusom, micsoda alakokkal volt dolga, aki ilyeneket tud tanácsolni? Ha nem segít, akkor menjen haza az anyucikájához, majd az kiszolgálja Ő Királyi Felségét. Agyrém.

  Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.