10 dolog, amit a párkapcsolatokról tudnunk kell!

Ahhoz, hogy megfelelően „menedzselhessük” a párkapcsolatunkat, érdemes tisztában lennünk a párkapcsolat jellemzőivel és dinamikájával. Mi az, amit ajánlatos fejben tartanunk, most és akár évek múltán is?

Amikor belépünk egy párkapcsolatba, általában még nem gondolkodunk azon, mi lesz fél-, vagy egy, esetleg 5 év múlva. Márpedig a kapcsolatokra jellemző, hogy idővel változnak, átalakulnak, különböző szakaszaik vannak. Lássuk, mit érdemes fejben tartanunk, ami segíthet minket átlendülni az olykor nehezebb időszakokon is.

1.Az egészséges párkapcsolatok belülről fakadnak

Az, hogy egy kapcsolatra lehetőség van, nem jelenti, hogy készek is vagyunk rá. Amennyiben nem érezzük elég jól magunkat a bőrünkben ahhoz, hogy belevágjunk egy új kapcsolatba, nem látjuk még úgy, hogy képesek vagyunk tiszta lappal kezdeni, ne kezdjük el azt a kapcsolatot. Csak a másik félnek okozunk szenvedést a viselkedésünkkel, bizonytalan lépéseinkkel.

2.Ha összetörik a szívünk, az lehet a párkapcsolat vége, de a szerelemé nem

Legyünk vele tisztában, hogy az előző kapcsolatot meg kell gyászolni, de ez nem jelenti, hogy többé nem leszünk szerelmesek. Talán reménytelenül romantikusnak tartanak majd bennünket, de érdemes másokban is tudatosítani, hogy ha valaki romantikus, attól még nem reménytelen. Sok-sok ember van odakint a világban és az egyik biztosan megfelelő lesz számunkra. Ne hagyjuk, hogy a félelem, a fájdalom vagy valaki más meggyőzzön minket arról: adjuk alább.

Fotó: 123rf.com

3.Amikor belépünk egy párkapcsolatba, legyünk kezdettől fogva őszinték

Higgyük el, attól, hogy az elején úgy érezzük valamivel kapcsolatban, jobb elfedni az igazságot – nem segít hosszútávon. Jobb kezdettől fogva őszintének lenni. Sokkal előnyösebb az elején felismerni, hogy valakivel nem vagyunk kompatibilisek, mint amikor már nyakig ülünk a kapcsolatban és több fájdalmat okoznánk egymásnak.

4.Egy nagy szerelem egyben erős barátság is

A komoly, nagy szerelmeket általában véget nem érő barátság is táplálja. Ha olyan kapcsolatra vágyunk, amely nagy eséllyel örökké kitart, a párunk legyen egyben a barátunk is. Ne hagyjuk, hogy a barátság elvesszen; nem a szerelem hiánya teszi tönkre a párkapcsolatot, hanem az, hogy a barátság elveszik belőle.

5.Érezzük magunkat kényelmesen – de ne túlságosan

Olykor a párkapcsolat kényelme elégedettséget szül a hétköznapokban – és bizony idővel elkezdhetünk lényegtelenek lenni egymás életében. Távolodás indul el – ne hagyjuk, hogy megtörténjen! Tartsuk életben a szikrát – flörtöljünk! Hozzuk ki magunkból a legtöbbet, maradjunk érdeklődőek a párunkkal szemben. Menjünk el randevúzni, tartsuk fenn a szenvedélyt!  Legyünk megértő társak és jó barátok – egy sikeres párkapcsolat akkor működik, ha az érdeklődés és az erőfeszítések is kölcsönösek.

6.A régi kapcsolatainkat temessük el magunkban

Ez létfontosságú ahhoz, hogy a jelenlegi kapcsolatot fenntarthassuk. Felszabadulttá tesz, ha végre hagyjuk lezárni magunkban a korábbi párkapcsolatunkat!  Nézzünk vissza, tisztázzuk magunkban a dolgokat és engedjük el az akkori érzést, tegyük a megfelelő helyre az életünkben. Tanuljunk a hibáinkból, tapasztalatainkból és lépjünk tovább. Ismerjük fel az egykor volt kapcsolatok hatását a jelenlegi életünkre – ismerjük fel, mik voltak valójában, és temessük el végre.

7.Ne próbáljuk kontrollálni mások viselkedését

Elég, ha a saját viselkedésünket tudjuk kezelni és kordában tartani, ne akarjuk a másét is. A saját életünk legye a mérce, minek vesszük magunkra a mások magatartásának terhét?  Felesleges stresszt okozunk a saját életünkben. Ami viszont minket illet, igenis álljunk ki magunkért. Ne tűrjük, ha tiszteletlenül, ha rosszul bánnak velünk, hazudnak nekünk. Állítsuk fel magunknak az elvárásainkat – és ha a partner ezeknek nem felel meg már az elején, feleslegesen igyekszünk őt megváltoztatni.

Fotó: 123rf.com

8.Több dimenziós világban élünk – ne éljünk „egydimenziós szerelemben”

Ha szeretünk valakit, akkor azt éreztessük, mutassuk ki. Sőt, tetteinkkel is bizonyítsunk. Érezzék a tiszteletünket, a szeretetünket, támogatásunkat. Kötelességvállalásunk és szenvedélyünk legyen megkérdőjelezhetetlen. Mutassuk ki, hogy mit jelent számunkra a másik. Ha ezekre nem vagyunk képesek az adott személy iránt, akkor talán jobb, ha elengedjük. Mert valószínűleg nem rá várunk.

9.Legyünk résen! Ne hagyjuk, hogy a szavakkal partnerünk elkendőzze valódi viselkedését

Mondhat valaki bármennyi jó dolgot, ha közben máshogy viselkedik. Legyünk tisztában azzal, hogy a magatartásában mutatkozik meg az ember igazi énje, vágyai, prioritásai. Beszél a viselkedése helyette; ne hagyjuk magunkat megvezetni, figyeljünk a jelekre.

10.Ne csak üljünk és várjunk

Nem tehetjük meg, hogy csupán ölbe tett kézzel ülve várunk a megfelelő emberre. Életünk párja valahol kinn van a világban… de ha nem megyünk ki, nem fogunk vele találkozni, sőt nem is fog nagy valószínűséggel az ölünkbe pottyanni. Menjünk tehát, mindenfelé, ahová van lehetőségünk, menjünk, amikor hívnak bennünket – sőt, írjuk is le tapasztalatainkat, történeteinket! Ha teszünk is érte, hamarabb eljön az Igazi!

Olvasd el ezt is!

Szenvedély nélkül a hálószobában

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.