Tisztítás a fogak között: az igazán egészséges mosoly titka

Amikor az egészséges száj fenntartására gondolunk, a fogmosásnak kell elsősorban eszedbe jutnia.  A napi kétszeri fogmosás fluorid fogkrémmel az egészséges mosoly legfontosabb prioritása, de van egy egyszerű kiegészítés, amely valóban átalakíthatja a száj egészségét – és ez az interdentális tisztítás. (x)

Bár a fogmosás a leghatékonyabb módja a fogak tisztán tartásának, csak a fogfelszín 60% -át éri el.  Az interdentális kefék használata a fogak rései közötti tisztításhoz az egyik legegyszerűbb és legfontosabb dolog, amit megtehetsz, hogy jobbá tedd a mosolyod egészségét.

fogápolás

Miért olyan fontos a fogak közötti tisztítás?

A fogak között dentális lepedék halmozódhat fel, ahová a fogkefe nem tud eljutni.

Idővel ez fogszuvasodáshoz, ínygyulladáshoz és rossz lehelethez vezethet. Ennek elkerülése érdekében érdemes interdentális kefét használni a napi fogápolási rutin részeként.

Az interdentális kefe egy kis kefe, amelyet kifejezetten a fogak közötti tisztításra terveztek, ahova a szokásos fogkefe nem ér el.  Az interdentális kefe napi használata a rendszeres fogmosás mellett egyszerű és hatékony módja annak, hogy az íny és a fogak frissek és egészségesek maradjanak.

Javasoljuk, hogy minden nap tisztítsd meg a fogaid, hogy a szád friss és egészséges maradjon.

Amikor először kezded el tisztítani a fogaid közötti részeket, az ínyed kissé fájhat és vérezhet, de ne ijedj meg ettől, mert a fogínyvérzés gyakran az ínygyulladás jele.  Ha néhány napon belül nem észlelsz javulást, fordulj fogorvoshoz. A Rosental Fogászatán a fogínygyulladás kezelésében vagy akár súlyosabb fogászati problémák esetén is állnak rendelkezésedre. Kérj időpontot rendelőjükbe, ha fogínyvérzés vagy bármilyen problémát tapasztalsz, az alábbi linken: fogérzékenység okai!

A megfelelő méret kiválasztása

Az interdentális kefék sokféle méretben kaphatók és nehéz lehet tudni, hogy melyik a legmegfelelőbb számodra.

A legjobb tanácsokért kérj fogászati szakembertől ajánlást. Addig is íme néhány tipp az induláshoz….

  • Nézz a tükörbe, és helyezd be a kefét a fogaid közé, közel az ínyhez. Kezd a legkisebb mérettel, és dolgozz addig, amíg a kefe sörtéi meg nem érintik a fogfelületet és az ínyszövetet.
  • A kefének szorosan illeszkednie kell, de a huzal, bár műanyag bevonattal van ellátva, nem érintheti a fogak oldalát vagy az ínyt. Soha ne erőltesd az ecsetet egy rés közé se.
  • A behelyezés után mozgasd az interdentális kefét teljes hosszában előre-hátra körülbelül 2-3 alkalommal. Ügyelj arra, hogy naponta egyszer tisztítsd meg a fogak közötti összes rést.
  • Valószínűleg két-három különböző méretre, vagy egy vagy két kefe és fogselyem kombinációjára lesz szükséged – mindez a fogak közötti terektől függ, amelyek általában az egész szájban változnak.

 

Az interdentális kefék használata

Ahhoz, hogy a legtöbbet hozzuk ki az interdentális tisztításból, a helyes technikáról van szó.  A jó hír az, hogy az interdentális kefék használata viszonylag könnyen felvehető.  Miután elsajátítottad, ez egy egészséges szokást, amely egy életen át tarthat.

Használj egyenes interdentális kefét az elülső fogak között

Óvatosan helyezd be a kefét a fogak közé. Ne erőltesd a kefét egy helyre; Óvatosan dolgozd be, vagy válassz kisebb méretet.

Néhányszor mozgasd az interdentális kefét teljes hosszában előre-hátra.

Ha egy kis interdentális kefét használsz a hátsó fogakon

Ha kis interdentális kefét használsz, akkor a puha nyakat kissé meghajlíthatod. Ha az ujjaddal nyomást adsz hozzá, megkönnyítheted a hátsó fogak közötti hozzáférést. Vagy próbáljon ki egy hosszú nyelű interdentális kefét.

Ha nagyobb interdentális kefét használsz a hátsó fogakon

Nagyobb méretű interdentális kefék használata esetén a hátsó fogak közötti hozzáférés javulhat, ha kissé meghajlítod a huzalt. Az interdentális kefe hosszabb ideig tart, ha nem egyenesíted ki vagy hajlítod meg a kefét egy másik szögben.

Partner tartalom (x)

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.