Robotika – Áttörés a gyermek rehabilitációban?

A veleszületett, vagy szerzett gyermekkori idegrendszeri sérülések hatalmas kihívás elé állítják a gyermekeket, illetve a szülőket. Az ilyen jellegű idegrendszeri érintettség során a gyermekek mozgása, illetve kognitív készsége is sérülhet.

Ezek a visszamaradások ma már jól fejleszthetők, ebben nyújt új lehetőségeket a robotikával megtámogatott rehabilitáció. A robotikus eszközök nem a kezelő személyzetet hivatottak helyettesíteni, hanem a terápiát segítik hatékonyabbá, precízebbé és nyomonkövethetőbbé, illetve jobban személyreszabhatóbbá tenni. Mint már az egészségügy számos területén új lehetőségeket nyitott a technológia ezen formája, most már úgy a rehabilitációban is új kapukat nyit meg.

A robotikus technológia eddig nem látott precízióval segíti az idegrendszer tanulását, illetve használja ki annak formálhatóságát. Az agynak, illetve az idegrendszernek a formálhatóságát neuroplaszticitásnak nevezzük. A neuroplaszticitás kiaknázásához például nagyon fontos az élettani mozgásmintához legközelebb eső mozgást magas ismétlésszámban végezni, változó környezeti hatásokat implementálni, illetve célorientált feladatokra bontani a rehabilitációt. Az intenzív robotikával megtámogatott neurorehabilitációs módszer döntő szerepet játszik az idegrendszer átszervezésének kedvező befolyásolásában, ezzel a betegek számára lehetőséget nyújtva a lehető legtöbb mozgásfunkció elsajátítására.

Ilyen az egyik legfontosabb mozgásfunkció, a járás képessége, amely minden gyermek fejlődésében kritikus pont. Mind egy gyermeknek, aki veleszületett, vagy szerzett idegrendszeri sérülésből fakadóan fejlődésében visszamaradott, mind a pácienst rehabilitáló szakembereknek rendkívüli kihívást jelent egy ilyen irányú terápia. A technológia lehetővé teszi a fokozatosan felépített és biztonságos mozgásfejlesztést.  A számítógépes vezérlés lehetővé teszi, hogy a gyermekeket játékos feladatokon, kihívásokon keresztül hosszútávon motiválja és feladathelyzetben tartsa, míg a terapeutának folyamatos visszacsatolást ad a terápiával kapcsolatban. A gyermekek már 2 éves kortól kezelhetők, és egész életük során fejleszthetők a terápiával.

A kritikus fejlődési fázisoknak megfelelően nemcsak a járás rehabilitációja lehetséges a technológia által, hanem a finommotorikus képességek és a felső végtagok működésének javítása, továbbá a törzskontroll fejlesztése is elérhető a sérült gyermekeknél. A mozgás fejlődésével egyidejűleg a terápia pozitív hatással van az érintettek kognitív fejlődésére is. A mozgásalapú, játékosított visszacsatolás elősegíti a gyermekek önálló döntéshozatalát, mindezt a lehető legnagyobb biztonság mellett.

A kezelési terv összeállítását megelőzi egy orvosi vizsgálat, illetve egy speciális gyógytornász vizsgálat. A terv összeállítását követően, kutatásokra alapozott ajánlások szerint folyik a kezelés. A robotikus terápia és általános gyógytorna, valamint a konduktív nevelés kombinációja vezet az elérhető legnagyobb mértékű javuláshoz. A kezelések hatására a beteg mozgásfunkciói, állóképessége, ezáltal életminősége egyértelműen javul. A technológia által megtámogatott terápiával a beteg saját maximális fejlődési kapacitását tudja elérni. A szolgáltatás magánfinanszírozásban idéntől már Budapesten is elérhető.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.