Laktóz intolerancia – Így zajlik a kivizsgálás gyerekeknél

Tejes ételek fogyasztását követően a gyerekeknél fellépő puffadás, hasmenés laktóz intolerancia tünete is lehet.

Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy a tejcukor érzékenység hidrogén kilégzési teszttel vizsgálható, ám a pontos diagnózishoz fontos, hogy néhány dologra figyeljünk a vizsgálat előtti napokban.

A kilélegzett levegőből lehet megállapítani

A laktóz, vagy tejcukor lebontását a vékonybélben a laktáz enzim végzi. A lebontott cukrok a véráramba jutnak, majd a szervekben felhasználásra kerülnek. Ha valamilyen okból a szervezetben az enzim mennyisége lecsökken, akkor a tejcukor lebontása nem tud tökéletesen végbemenni, a vastagbélbe jutó bontatlan cukorból a vastagbélben lévő erjesztő baktériumok hatására CO2 és H2 gáz szabadul fel, ami diffúzióval eljut a keringésen keresztül a tüdőbe, és a kilélegzett levegőben mérhető a mennyisége.

Tejcukrot kell meginni

A méréshez vízben oldott laktózt kell meginni. 25kg-os testsúly alatt a testsúlytól függő mennyiségű, e felett egységesen 50g laktózt oldanak fel egy pohár vízben, amit el kell fogyasztani. Ezt követően, megadott időközönként több alkalommal egy készülékbe kell levegőt fújni, a kilélegzett levegő hidrogén tartalma alapján lehet megállapítani a diagnózist. Ha a vizsgálathoz használt, kimért mennyiségű tejcukor elfogyasztása után 1-2 órával a kilélegzett levegő hidrogén tartalma kórosan megemelkedik, a cukor felszívódásának zavara igazolódott.

Ezt kell kerülni a vizsgálat előtt

  • A teszt eredményét befolyásolhatja, ezért elvégzése előtti napon kerüljük a puffasztó ételek fogyasztását.
  • Hüvelyesek, magvak, gyümölcsök, szénsavas italok, felnőtt esetén alkohol sem fogyasztható.
  • A vizsgálatra éhgyomorral kell érkezni. Előtte nem szabad fogat mosni, dohányozni, rágózni és szájvizet használni.
  • Hasmenéssel, hányással, lázzal járó betegség, vagy felső légúti hurut esetén későbbi időpontra kell halasztani a vizsgálatot.
  • Antibiotikum szedését követően tíz nap várakozási időnek kell eltelnie. Ez azért fontos, mert az antibiotikum megváltoztatja a normál bélflórát, így akár álnegatív eredmény is születhet.

Erre az 5 dologra figyelj laktóz intolerancia kivizsgálás előtt

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.