Anyaszerepben

Az első terhesség különösen nagy rejtélynek számít, így nagy kihívás is. Mert az biztos, hogy többé semmi sem lesz úgy, mint eddig, az életed meg fog változni és te magad is.

Ne ijedj meg, ezek a gondolatok szükségszerűek és részük a lelki felkészülésnek. A kilenc várandós hónap lelkileg is felkészít az anyaságra, ekkor ugyanis magaddal kell foglalkoznod, szembe kell nézned a félelmeiddel, őszintének kell lenned magadhoz, és ezzel az önismereti játékkal nagyon sokat segítesz abban, hogy hamar megtaláld a helyed az anya-szerepben.

Aki gyermeket szeretne, már a fogamzás előtt legalább fél évvel próbálja meg elérni és a későbbiek folyamán megtartani a testmagasságának megfelelő testsúlyt. Aki kórosan túlsúlyos vagy  sovány,  az a terhesség előtt beszéljen orvosával, és tegyen a normális súly  eléréséért. A  kismama a várandósság elején ne egyen két ember helyett.

Táplálkozása legyen rost- és fehérje dús, de nincs szükség többletkalória bevitelére. 10-14 kg-os súly-gyarapodásnál többre semmiképp nincs szükség. Lehetőleg ez is a terhesség második felére essen! A folyamatos mozgás, a séta, segít abban, hogy ne rakódjanak ránk fölösleges kilók. Ha a terhesség alatt feküdni kell, táplálkozásunk maradjon továbbra is változatos, csak kisebb adagokat együnk. Folyókúrázni szigorúan tilos a terhesség alatt, mert a magzat nehezebben jut hozzá a fejlődéséhez szükséges tápanyagokhoz.3977A kismamák egy részének közérzetét, táplálkozását megnehezíti a hányinger,  az émelygés, amely többnyire a terhesség negyedik-hatodik hetében kezdődik, a nyolcadik-tizenkettedik hét során a legintenzívebb, majd fokozatosan megszűnik. Legkésőbb  akkor, amikor a magzat megmozdul. A hányinger leküzdésére javasolt a gyakori kis étkezésekből álló étrend. Próbáljunk meg 2 óránként enni, osszuk kisebb adagokra az ételt.

Sokan panaszkodnak gyomorégésre, gyomortáji, vagy a mellkas felé sugárzó fájdalomra, amely rendszerint az esti lefekvés idején jelentkezik. Enyhít a tüneteken, ha gyakrabban eszünk kis mennyiségeket, és  lefekvés előtt két órával már semmit nem fogyasztunk, de ha úgy érezzük ennünk kel valamit a tej, aludttej, joghurt, kétszersült, száraz keksz enyhíti a panaszokat. Sok kismama panaszkodik terhesség alatt székrekedésről, amit a bélmozgások lelassulása okoz, élelmi rostokban gazdag táplálkozással, bőséges folyadékbevitellel ellensúlyozhatunk.3978Egy időre abba kell hagyni a vas vagy vastartamú vitaminkombinációk szedését. Reggel ébredés után éhgyomorra kortyolgassunk el egy csésze langyos kamillateát vagy bodzavirág teát. Jó hatással van 2-3 szem előre beáztatott aszalt szilva fogyasztása vagy egy kiskanál lenmagpehely 1 kiskanál mézzel összekeverve.  A panaszokat csökkentik a teljes őrlésű gabonák, zöldségeket, gyümölcsöket tartalmazó ételek. Kerüljük a sült ételeket.

Az egészséges terhesség új életstílust kíván. Fontos, hogy  többet mozogjunk, sétáljunk, ússzunk, legyünk friss levegőn. Testben és lélekben is készüljünk a kisded fogadására. A terhesség, a szülés nagyon megterheli a szervezetet. Minél jobban felkészülünk rá fizikailag, annál könnyebben viseljük, és annál kiegyensúlyozottabban érezzük magunkat.

A terhestorna-tanfolyamot sosem túl késő elkezdeni. Fokozatosan nehezítsük a gyakorlatokat, ne kezdjünk a terhesség alatt új edzéseket, csak azt folytassuk, amihez testünk hozzászokott. Ne végezzünk olyan sportot, ahol a hasunk megsérülhet, mint például a lovaglás, síelés. Az úszás nagyon biztonságos.

Forrás: