Tudod, mi a dödölle? Megmutatjuk! 2014-05-20 Egészséges otthon Megosztás: Tweet Régen teljesen hétköznapi tápláléknak számított, ma már alig fogyasztjuk, pedig finom és gyorsan elkészül. Kizárólag túrázás után ajánljuk, mert igen laktató, fogyasztása utána nehéz lesz megmásznod a hegyeket, viszont gyorsan visszatölti az energiád egy keményebb táv után, mert pillanatok elkészíthető, olcsó és számos változata van. Este a turistaházban garantált sikered lesz vele! A lényegileg krumpliból és lisztből készülő dödöllét az egész országban ismerik, Szabolcsban cinkének nevezik, míg Baranyában és Somogyban gánicának hívják. A dödölle kultuszát főleg az Őrségben és Nagykanizsán igyekeznek feléleszteni, ahol évente tartanak Dödölle-fesztivált. A régen szegények eledelének is nevezett krumplis finomság remek sör-, és borkorcsolya, de pörköltökhöz, szaftos lecsókhoz is kiváló köretnek bizonyul, bár a zalaiak ezen biztos megsértődnének, hiszen ott önálló éteknek számít. Ma egy túróval felturbózott változatát tárjuk elétek, remélhetőleg sokan elkészítitek majd magatok és kiéhezett társaitok megelégedésére. A recept hozzávalói – 6 személyre 1.2 kg hámozott burgonya 2 + 1/2 teáskanál só 1+1 evőkanál kacsa-, liba- vagy házi sertészsír 25-30 dkg liszt 4 fej vöröshagyma + 1 mokkáskanál só 35 dkg lágy túró 300 g tejföl 1 csokor friss snidling Elkészítés A kis kockákra vágott krumplit (a májusi-júniusi újburgonya nem alkalmas a készítésére) nagyobb fazékban annyi vízzel felöntjük, hogy éppen ellepje. Két teáskanálnyi sóval puhára főzzük. Közben a hagymát felkockázzuk, nagyobb serpenyőben felolvasztunk 1 kanálnyi zsírt, aranysárgára dinszteljük a hagymát, enyhén megsózzuk. A főtt burgonyáról egy kisebb tálba leöntünk kb. 1.5 dl főzővizet, amit félreteszünk. A fazék alatt takarékra állítjuk a hőt, a levében áttörjük a burgonyát. Apránként beletesszük a lisztet, fakanállal megállás nélkül erőteljesen keverjük, hozzáadjuk a maradék zsírt, közben 2 részletben beleöntjük a félretett főzővizet is, váltakozva a liszttel. Kevergetjük, oda ne égjen. Nagyon sűrű lesz, erős kezet kíván a kavarása. Amikor már erőteljesen pufog, elzárjuk a hőt, a masszából gyermekkanállal kövérkés galuskákat szaggatunk, egyesével beleforgatjuk a sült hagymába, majd áthelyezzük egy sütőtálba. Túrót kanalazgatunk közé, 200 fokra melegített sütőben megpirítjuk a tetejét, de anélkül is nagyon finom. Forrón tálaljuk, apróra vágott snidlinggel meghintjük, tejfölt kanalazunk a tetejére. Jó étvágyat! Forrás: