Tudod ki lakik az ágyadban?

Egy 2020-as felmérésben a takarítási szokásokat vizsgálták a világ 10 országában, több mint 10 ezer résztvevővel. Az eredmények szerint minden harmadik ember csak akkor takarít, ha látható port észlel a padlóján. 

A kutatásból kiderült az is, hogy sok olyan pontja van otthonunknak, melyek felett takarítás alkalmával hajlamosak vagyunk elsiklani – ide tartoznak a matracok is.

Hívatlan éjszakai vendégek

A kutatás eredményei szerint az amerikaiak több mint fele, 58 százaléka, kihagyja a matrac takarítást. Ez azonban nagy hiba, ugyanis a matracok ideális élőhelyei a házipor atkáknak, amelyek a meleg, sötét és párás helyeken, például az ágyunkban érzik jól magukat. Az ágy nemcsak élő-, hanem első osztályú táplálkozási hely is ezeknek a mikroszkopikus méretű élőlényeknek, akik elhalt bőrlemezkékkel táplálkoznak. Ebből átlagosan fejenként naponta 2-3 grammot, éjszaka pedig még többet „termelünk” az ágynemű súrlódása miatt. Egyetlen matracban több millió poratka is lehet, és minden egyes atka naponta körülbelül 20 ürülékszemcsét termel, amelyekre igen sokan allergiások lehetnek.

poratka

Fotó: 123rf.com

A Dyson szakértői szerint ugyan nincsen univerzális recept, amit mindenkinek követni kéne, azonban tehetünk hívatlan ágyvendégeink kitessékeléséért. Egy alapvető jó tanács, hogy legalább évi kétszer alaposan tisztítsuk ki matracainkat is: egyszer a tavaszi nagytakarításkor, egyszer pedig a poratka-szezon végén, októberben. A következő tippek sokat segíthetnek abban, hogy tisztán tartsuk alvóhelyünket

  1. Rendszeresen mossuk az ágyneműket: A lepedők és takarók heti rendszerességű, magas hőfokon való mosása a poratka ürülék ellen is hatásos. 
  2. Finoman, de határozottan porszívózunk: A poratka lehet, hogy kicsi, de kitartó és erős élőlény, mely képes megkapaszkodni a matrac mélyén lévő rostokban. Ha lehetőségünk van rá, akkor porszívónkon kapcsoljunk a magasabb szívóerőt nyújtó fokozatra, mikor matracunkat tisztítjuk, hogy a lehető legtöbb poratkát, bőrlemezkét és allergiát kiváltó részecskét tudjuk eltávolítani.
  3. Ne hagyjuk ki a „trükkös” részeket sem: Miután mélytisztítottuk matracunk felületét, irányítsuk figyelmünket azokra a résekre, bevarrásokra, ahol a por és az allergének összegyűlhetnek. A matrac széle körüli tisztításhoz, ahol esetleg varrás is van, a speciális fejek, például egy résszívó fej lehet nagy segítségünkre. 
  4. Takarítsunk az ágy alatt is: Semmiképp se feledkezzünk meg az ágy alatti terület megtisztításáról sem, ugyanis ez ideális környezet a poratkáknak: sötét, meleg, háborítatlan, és fő táplálékukban, az elhalt emberi hámsejtekben is bőséges.

porszívó

A speciális kiegészítők sokat segíthetnek

Ennyiből is látszik, hogy a matrac takarítás talán legfontosabb eszköze a porszívó. A megfelelő porszívó kiválasztásánál különösen fontos, hogy amit felszívunk, az bent is maradjon, amiről a készülékbe épített szűrők gondoskodnak. Ha tehetjük válasszunk olyan készüléket, amely teljesen zárt szűrőrendszerrel rendelkezik, hogy a felszívott por ott maradjon, ahova való: a porszívóban. A különböző, speciális feladatokra tervezett porszívó fejek is nagy segítséget jelentenek, léteznek már olyan megoldások, melyeket kifejezetten matracok, kárpitok és autóülések takarítására fejlesztettek ki.

Ez a téma is érdekelhet: 

Poratka allergia – Így tudhatod meg, hogy veszélyeztet-e az asztma

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.