Top 10: a legjobb és legrosszabb italok, amit ihatsz!

Valószínűleg nincs mindenki tisztában azzal, milyen innivalókkal jár igazán jól, s melyekkel rosszabbul. Van, amit nem érdemes inni, mert káros az egészségünkre, mást pedig kimondottan előnyös. Lássuk a legjobb és legrosszabb italok kínálatát!

 Napjainkban számos innivaló közül válogathatunk, de cseppet sem mindegy, hogy melyikből mennyit iszunk. Ha egy mód van rá, ne tegyünk mindennapos itókává valamit, ami egészségünkre nézve káros.

De tudjuk-e, melyikkel mit érünk el? Lássuk a legjobb és legrosszabb italokat, amiből választhatunk.

1.Víz

Testünk számára elengedhetetlen, a legjobb ital, amit fogyaszthatunk. Megelőzi e kiszáradást, a székrekedést, a vesekövek kialakulását. Nincs benne kalória. Napi 1-3 csészényi tiszta víz ivásával kevesebb zsírt, sót, cukrot viszünk a szervezetünkbe – napi 200 kalóriával is kevesebbet fogyasztatunk, mint általában. Ha ízlésünknek túl egyszerű, citromot, áfonyalevet, mentát adhatunk hozzá.

2.Szűrt kávé

Korábban rossz hírneve volt, ám tanulmányok szerint a kávé véd a 2-es típusú diabétesz, a vesebetegség ellen, s csökkenti a szívbetegség esélyét. 3-5 csésze naponta egészséges, amíg nem teszünk bele cukrot és tejszínt. Terhes vagy szoptató nők előzetesen egyeztessenek orvosukkal, mennyi a még biztonságos adag számukra. Magas koleszterinszint esetén érdemes a kávét szűrni, mert így megszabadítjuk a cafestol nevű anyagtól – ez emeli az LDL („rossz”) koleszterinszintet.

3.Tea

Szintén az egyik legjobb ital. A zöld, a fekete és egyéb teák tele vannak antioxidánssal, amely véd bennünket a rákos betegségekkel szemben, de a stroke, a szívbetegség és a magas vérnyomás ellen is jótékony. A nem édesített teák kalóriában is alacsonyak. Melegen vagy hidegen is fogyaszthatók, a legegészségesebb otthon készíteni őket, cukor nélkül.

4.Tej

Vezet a legjobb italok között a tej is. Kiváló forrása a kalciumnak, D-vitaminnak, káliumnak – erősen és egészségesen tartja az izmokat, fogakat, csontokat. Egy csésze belőle több fehérjét tartalmaz, mint egy nagyobb tojás. Ahhoz, hogy több tápanyaghoz jussunk és kevés kalóriát fogyasszunk, vegyük az alacsony zsírtartalmú tejeket. A nem tejterméknek számító mandula-, szója és egyéb tejekben szintén megtalálható néhány tápanyag, amely a tehéntejben jelen van.

5.Szóda

Kalória nélküli, pezsegő víz, amelyet egy kis citrommal, lime-mal, áfonyával is megbolondíthatunk. Jó választás, csak ne legyen benne cukor. A szódában nincs nátrium és cukor, mint az üdítőkben.

Fotó: 123rf.com

6.Üdítők

A legrosszabb italok listájában az első. Nincs benne tápanyag, ellenben cukor elég sok. Azok, akik napi 1-2 pohár üdítőt megisznak, magasabb testtömeg-indexszel rendelkeznek. Sőt, esélyesebbek a 2-es típusú diabétesz, a szívbetegség és egyéb egészségügyi problémák kialakulására.

7.Diétás üdítő

Bár alacsonyabb a kalóriatartalma, mégis a legrosszabb italok közé sorolhatjuk. Oka, hogy a diétás üdítőket olyan problémákkal is összefüggésbe hozták már, mint a 2-es típusú diabétesz. Idővel a kutatók szerint a mesterséges édesítők is gondot okoznak, hízást például – arra késztetve a szervezetet, hogy több kalóriát igényeljen. Amennyiben a cukros üdítőkről igyekszünk leszokni, a  diétás verzió első lépésben jó lehet, de inkább a víz vagy egyéb egészséges italok javasoltak.

8.Energia italok

Manapság egyre változatosabb alternatívái vannak a koffeinfogyasztásnak, erre az energiaitalokat is lehet választani, ha élénkítésre van szükség. Az energia ital egy olyan funkcionális ital, amelynek élénkítő funkcióját a koffein adja, a benne található cukor pedig gyors energiához juttatja a szervezetet. Természetesen egészséges mértékben (napi 1 doboz) fogyasztja egy egészséges ember nem jár egészségügyi kockázattal, továbbá a felelős energia-ital gyártók nem javasolják fogyasztását gyermekeknek, időseknek, terhes és szoptató nőknek, koffeinérzékenyeknek, és olyanok számára, akiknek a koffeinbevitel valamilyen okból nem javallott, ugyanis a túl nagy adag koffein szívritmus-zavarhoz, szorongáshoz, alvásproblémákhoz és emésztési zavarokhoz vezethet.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.