Gyógyszer helyett – Itt a 12 legjobb természetes antibiotikum!

 természetes antibiotikumokAz antibiotikumok azon gyógyszerek közé tartoznak, melyeket a leggyakrabban írnak fel a betegeknek, gyors megoldásképpen – csakhogy emiatt egyre nagyobb gond van az ezekre rezisztens baktériumokkal. Színre lépnek a természetes antibiotikumok?

Érdemes kipróbálni a természetes módszereket, melyeket őseink használtak évezredeken át.

Túl sűrűn és túlságosan sok esetben írnak fel antibiotikumot az orvosok manapság, ha egy páciens problémájával felkeresi őket. Ezen gyógyszerek gyakori használata utat engedett az antibiotikum rezisztens baktériumok elszaporodásának. A gyógyszereknek ellenálló, nehezen kezelhető bakteriális fertőzések, így például az MRSA (Meticillin-rezisztens Staphyloccus aureus) és a Clostridium difficile különösen ellenállóvá váltak az erős antibiotikumokkal szemben.

A világ tehát arra kényszerült, hogy visszanyúljon a természetes módszerekhez, ha hatékony kezelést szeretne elérni. Íme jó néhány antibiotikum, melyeket évezredek óta használtak elődeink.

A legjobb természetes antibiotikumok

1.Oregánó olaj

Bakteriális fertőzések ellen nagyon régóta hatékonynak tartják. Az oregánó olaj és kivonat újjáéledése nem véletlen, természetes antibiotikumként kiválóan használható. Laboratóriumi vizsgálatok szerint igen hatásos az élelmiszer-eredetű gyomorbetegségekkel szemben, beleértve az E.coli-t is.

Az oregánó levele és kivonata a tudósok bizonyítása szerint gyulladáscsökkentő- és antibakteriális tulajdonságokkal bír légúti fertőzések esetén, mint azt egy 2014-es in-vivo tanulmány keretein belül bizonyították is.

 természetes antibiotikumok

fotó:pixabay.com

2.Almaecet

Az ecetsav, különösen az almaecet, népszerű természetes tisztító a háztartásban, antibakteriális tulajdonságai miatt. Ugyanakkor nyersen, nem leszűrve is használható bőrtisztításra vagy természetes antibiotikumként, meleg vízzel keverve, megfázás esetén.

3.Méz

A természetes antibiotikumok egyik legrégebben ismert tagja, amellyel harcolhatunk a fertőzés ellen. Egy tanulmányban a manuka mézet vették górcső alá, s bizonyították róla, hogy hatékony a biofilm baktériumok, illetve olyan törzsek ellen, amelyekről ismert, hogy rezisztensek a legtöbb antibiotikumra. Ha megfáztunk vagy köhögünk, keverjünk össze egy kis mézet meleg vízzel és igyuk háromszor naponta.

4.Kurkuma

A Staphylococcus aureus és E. coli két leggyakoribb fertőzést okozó baktérium az embereknél – és sajnos a két legnehezebben kezelhető baktériumtörzs is. Egy 2015-ös tanulmányban kurkuma pasztát alkalmaztak, s kiderült, képes gátolni mindkét baktériumtörzs növekedését.

5.Fokhagyma

Nemcsak azért ajánlott széles körben a fokhagyma, mert jótékony a szívre és a koleszterinre nézve, hanem mert antibiotikumként is hatékony, ételmérgezést okozó baktériummal szemben. Laboratóriumi körülmények között kimutatták, hogy a fokhagyma olaj gátolja a Staphylococcus aureus, az Escherichia coli és a Bacillus subtilis növekedését.

 természetes antibiotikumok

6.Grapefruit mag kivonat

A grapefruit mag kivonat antibakteriális hatásait évek óta tanulmányozzák – felfedezve, hogy miként képes harcolni a gram-pozitív és gram-negatív baktériumok növekedése ellen. Hatékony lokális antibiotikum, melyet enyhe bőr horzsolásokra és irritációra is lehet alkalmazni.

7.Echinacea

A hagyományos orvoslásban az Echinacea növényt Észak-Amerikában számos különféle fertőzés és sebek kezelésére használták. Tanulmányok kimutatták, hogy gyulladáscsökkentő, antibakteriális és vírusellenes tulajdonságai is vannak, melyek harcolnak a fertőzések ellen.

8.Illóolajok

Számos illóolajról bizonyosodott be, hogy erős antibakteriális hatása van. Ezt az ősidők óta tudják az emberek, régen szokás volt maszkot is viselni, melyet bizonyos gyógynövény aromákkal itattak át, s ezt belélegezték – így igyekeztek meggátolni a járvány terjedését.

9.Extra szűz kókuszolaj

A népszerű szépészeti eszköz célja a bőr hidratálása, a pattanások kialakulásának megakadályozása. A kókuszolajat ugyanakkor hatásosnak találták a kutatók a Clostridium és a Staphylococcus baktériumtörzsekkel szemben. Jótékonyak abban az esetben is, ha a fogakat olajozzuk be vele.

10.Erjesztett élelmiszerek

A különböző erjesztett ételek, így a zöldségek, a tejtermékek is lehetnek kiváló természetes antibiotikumok. Probiotikumban gazdagok, vagyis olyan egészséges baktériumokban, amelyek javítják az emésztő- és immunrendszert. A probiotikumokkal telített élelmiszerek és italok gyakori alkalmazása segít megelőzni a fertőző hasmenés és a felső légúti fertőzések kialakulását

11. Ezüst

Az ezüstöt szintén ősidők óta ismerik az emberek antibiotikus hatásairól: még Hippokratész írt antimikrobiális hatásairól, i.e. 400-ban. A régi időkben az emberek ezüstpénzt raktak a vizes üvegekbe, abban a hitben, hogy az képes sterilizálni őket. S maga az ezüst evőeszköz használata is többek között annak volt köszönhető, hogy úgy hitték, segít megelőzni az élelmiszer-eredetű baktériumok támadását.

S miközben ezen használati módszerek nem bizonyítottak, az ezüst antibiotikumként való használata nem csupán egy régi nép orvosság: tudtuk-e, hogy a modern kötszerek, sebkötözők ezüst részecskékkel vannak átitatva, hogy segítsék a fertőzések elkerülését? Az ezüst részecskéket alkalmazzák a külsőleg alkalmazható készítményekben és fertőtlenítőszerekben is.

Az ezüst és legtöbb ezüst vegyület ugyanis mérgező a baktériumra, algára és gombára nézve in vitro. Segítségével „modern csapást” mérhetünk az antibiotikum-rezisztenciára. Az ezüst-ionok kettős hatással működnek a bakteriális sejtek ellen, a sejtmembránt áteresztőbbé teszik és megzavarják a sejt anyagcseréjét.

Az ezüst kolloidnak pedig erős antimikrobiális hatása van a Staphyloccocus aureus és Proteus baktériumok ellen, amely reumatoid arthritis-t is okozhat.

Érdemes azonban kiemelni, hogy ha az ezüst felhalmozódik a szervezetben, az potenciálisan argyriához vezet – olyan állapothoz, mely a szervezet szöveteit kékes-szürkévé változtatja. Ez azonban többnyire olyan embereknél alakul ki, akik nagy mennyiségben lélegzik be vagy nyelik le az ezüstöt, hosszabb időn át. A Gram-negatív baktériumok ellen is hatékonynak bizonyultak, képesek arra is, hogy visszaállítsák az antibiotikum érzékenységet a rezisztens baktériumtörzsekkel szemben.

 természetes antibiotikumok

12.Káposzta

A káposztát a „szegények gyógyszerének” tartották, már a tengerészek is alkalmazták a skorbut megelőzésére, de a tuberkulózis ellen is használt ősi módszer volt. A káposzta levelekből borogatást készítettek a fertőzött sebekre. Számos tanulmány fedte már fel ennek a zöldségnek az antibakteriális hatásait. Ne feledjük azonban, hogy főzve kevésbé hatékony, mint nyersen – szeleteljük inkább friss salátába a legjótékonyabb hatások elérése érdekében. Aki pedig pajzsmirigy túlműködéssel küzd, az inkább kerülje el a káposztát.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.