Sült kacsa mandarinos káposztával

A fiatal, gyenge vagy a hízott kacsát egyformán készíthetjük sültnek. A lényeg, hogy a tisztított kacsát sütés előtt egy órával besózzuk, és a belsejét kakukkfűvel bedörzsöljük.

Ha idősebb a kacsa, előbb 15 percig fedő alatt párolni kell, és jó meleg sütőben, sűrű locsolás mellett sütni, közben forgatni, hogy mindegyik oldala egyformán piruljon. Ha a hízott kacsa a sütés alatt sok zsírt enged, ezt időnként leöntjük róla. A combvégek és a szárnyak könnyen szenesednek a sütés alatt, ezért jobb, ha alufóliába burkoljuk őket. Ezután kevés levest aláöntve, fóliával lefedve kb. 1 órát sütjük, közben saját levével locsoljuk. 

Sütési ideje kb. 1,5 óra. Ha a húsa már puha, és ropogósra sült, nyitott sütőben hagyjuk tálalásig. 

A sült kacsa elkészítése:

 Hozzávalók: 

2 db kacsa

  • bors
  • kakukkfű
  • 1 kanál méz
  • 1 mandarin leve
  • 4 egész mandarin
  • 2 kanál liszt
  • 1 kg vörös káposzta
  • 1 fej lilahagyma
  • 1 kanál vaj
  • 1 dl vörösbor
  • néhány szegfűszeg
  • húsleves

A sütés vége előtt 10 perccel elkeverjük a mézet meleg vízzel, ezzel megkenjük a kacsákat és piros- ropogósra sütjük. Az elkészült kacsákat kivesszük a léből és melegen tálalásig tartjuk. A levet átszűrjük, két kanál liszttel besűrítjük, ízesítjük mandarinlével, sóval, borssal, kakukkfűvel, végül pár darab kockára vágott mandarint teszünk bele.

kacsa2

A káposztát vékonyra vágjuk, sós-ecetes vízben 30 percig érleljük. A hagymát szálasra vágjuk, vajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a kinyomott káposztát. Felöntjük borral, szegfűszeggel és borssal ízesítjük majd puhára pároljuk. Meghámozunk 3 db mandarint, kockára vágva a kész káposztához adjuk, a káposztát mandarin levével ízesítjük.

Tálalásnál a kacsát feldaraboljuk. Köretnek héjában főtt apró burgonyát vajon átforgatunk, majd a káposztával körberakva kínáljuk. Külön edényben a mártást és mandarinszeleteket adunk mellé.

Forrás: