Öngondoskodás – Egészségpénztár vagy egészségbiztosítás legyen?

Magyarországon is már a 90-es évek óta elérhető az öngondoskodásnak egy olyan módja, amellyel nagyon sokan nem is élnek. Mégis, az ilyen bizonytalan gazdasági környezetben és magas infláció mellett is érdemes magunkra és a saját egészségünkre is gondolni.

Sajnos az ilyen jellegű kiadások során hajlamosak vagyunk a spórolásra, vagy netán a költés elhalasztására. Ma már az egészségpénztárak széleskörű szolgáltatási palettája elérhető, mégis kevesen vannak tisztában a működésével.

 

Egészségpénztár vagy egészségbiztosítás?

 

A két kifejezés első ránézésre nagyon hasonló, mégis az egészségpénztár és az egészségbiztosítás két, teljesen különböző termékeket jelölnek. Mielőtt bármelyiket is igénybe vennénk, érdemes tisztában lenni jelentésükkel és, hogy melyik mire való. Fontos megjegyezni, hogy hazánkban a társadalombiztosítás mindenkinek jár, aki munkaviszonnyal vagy tanulói jogviszonnyal rendelkezik, így a biztosítottak számára térítésmentesen elérhető el az állami egészségügyi ellátás. Az egészségbiztosítás a társadalombiztosítást egészíti ki magánúton, amelynek ma két formája vehető igénybe: a biztosítás egyik formája révén anyagi támogatást kaphatunk baleset esetén, másik formája pedig magán kórházi ellátások igénybevételére jogosít fel. Ez utóbbit nevezzük szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosításnak.

Foto:123rf.com

Mire való az egészségpénztár?

 

Az egészségpénztári szolgáltatás alapvetően nem egyenlő a társadalombiztosítás által igénybe vehető állami egészségügyi ellátással, hanem annak egy fontos kiegészítője. Fontos leszögezni, hogy az egészségpénztárak elsődleges célja a megelőzés, valamint az egészség védelme. Az egészségpénztár a társadalombiztosítás által nem, részben vagy egészében finanszírozott szolgáltatásokat nyújthatja, de ezen felül a váratlan egészségügyi kiadások fedezését is segítheti.

 

A gyakorlatban az egészségpénztár egy számlát jelent, amely számlára történő befizetéssel a tagok egészségügyi, illetve egészségvédelmi szolgáltatásokat vehetnek igénybe. Ide tartoznak olyan kisebb, inkább rutin jellegű szolgáltatások, mint például CT, MRI, különböző szűrések és fogorvosi ellátások, de magánúton történő egészségügyi ellátások is. Továbbá az egészségpénztári megtakarítás az otthoni gondozást, gyógytornát vagy gyógymasszázst, de egyéb gyógyszer és gyógyászati segédeszköz finanszírozását is támogatja. A kedvezmények mellett e megtakarítási forma államilag is támogatott adó-visszatérítés formájában.

pénz

Fotó: 123rf.com

Melyik konstrukciót érdemes választani?

 

Azt, hogy az öngondoskodás területén melyik konstrukció nyújthat segítséget számunkra, az egyén- és igényfüggő. Ha alapbetegségektől mentes emberek közé tartozunk, és fontos számunkra a prevenció, valamint az egészségmegőrzés, akkor az egészségbiztosítás egy jó választás lehet, hiszen az ehhez kapcsolódó rendszeres megelőző szűrővizsgálatokat a legtöbbször hosszas várakozást elkerülve vehetjük igénybe. Ezzel szemben például krónikus betegséggel élve érdemes lehet az egészségpénztári szolgáltatások igénybe vétele, hiszen ebben az esetben a rendszeres gyógyszer vásárlást követően élhetünk az adó visszatérítéssel az egészségpénztári számlára befizetett összegek után.

 

Forrás: Creditline.hu

Takarékossági kisokos: az előfizetések optimalizálásától a pénzvisszafizetési rendszerekig

 

 

Forrás: Napidoktor.hu