Aranyat érő pesto recept 2013-08-06 Egészséges otthon Megosztás: Tweet Ha van otthon egy kis pesto, nagy baj már nem lehet. Kenheted pirítósra, teheted tésztára és máris kész egy könnyű ebéd vagy egy villámgyors vacsora. A pesto tulajdonképpen gyűjtőfogalom, különféle szószokat értünk alatta. Készítése Olaszországból ered, ami egy cseppet sem meglepő, ha arra gondolunk, mit meg nem tesznek a leleményes taljánok azért, hogy kedvencük, a tészta, minél változatosabb formában gőzölöghessen tányérjukon. A Liguria vidékéről származó pesto hagyományosan a pesto alla genovese. Sóval és borssal együtt hét hozzávalóból áll, nevezetesen két evőkanál fenyőmagból, öt evőkanál olívaolajból, két csokor friss bazsalikomból, 4-6 gerezd összetört fokhagymából és 9 deka reszelt pecorino vagy parmezán sajtból. Mindezt ízesíthetjük kapri – és olívabogyóval, illetve különféle fűszerekkel is. Ügyeljünk az alapanyagok minőségére, a pesto csak a legfinomabb, extra szűz olívaolajat szereti, és a bazsalikom frissességére is nagyon kényes! Frissen főzött, forró tésztára téve egyszerű vacsoraként fogyasztható, de puha kenyérrel mártogatva előételként is kitűnő. Hűtőben 4-5 napig áll el, míg lefagyasztva 3 hónapig is eltartható. A pestóban az a jó, hogy mindenki saját ízlésére formálhatja, fűszerezheti kedve szerint, elrontani szinte lehetetlen. Az eredeti olasz ételek alapjául szolgáló pesto nem más, mint a paradicsomos szósz, sok-sok finomsággal. Ha nem szeretnénk otthon bajlódni a készítésével, vegyünk fűszerezett paradicsom pestót, melynek különleges összetevői a következők: fokhagyma, fenyőmag, kesudió, juhsajt, hidegen sajtolt olívaolaj és napraforgóolaj. Bár egyszerűnek tűnik a felsorolt szószok elkészítése, Olaszországban azért minden családnak megvan a maga titkos pesto receptje, amit szigorúan őriznek. HOZZÁVALÓK: 3 gerezd fokhagyma 90 g bazsalikomlevél (kb.1,5 csomag) 4 ek fenyőmag 2 dl olívaolaj 80 g parmezán só, frissen őrölt fekete bors A PESTO ELKÉSZÍTÉSE: A fenyőmagot száraz serpenyőben alacsony lángon megpirítjuk, majd aprítógépben megdaráljuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, a bazsalikomot, a parmezánt és az olívaolaj felét, tovább pépesítjük. Mikor egynemű keveréket kaptunk, hozzáadjuk a maradék olívaolajat is. Napokig eltarthatjuk hűtőben. Forrás: