Aranyat érő pesto recept

Ha van otthon egy kis pesto, nagy baj már nem lehet. Kenheted pirítósra, teheted tésztára és máris kész egy könnyű ebéd vagy egy villámgyors vacsora.

A pesto tulajdonképpen gyűjtőfogalom, különféle szószokat értünk alatta. Készítése Olaszországból ered, ami egy cseppet sem meglepő, ha arra gondolunk, mit meg nem tesznek a leleményes taljánok azért, hogy kedvencük, a tészta, minél változatosabb formában gőzölöghessen tányérjukon. A Liguria vidékéről származó pesto hagyományosan a pesto alla genovese.

pesto

Sóval és borssal együtt hét hozzávalóból áll, nevezetesen két evőkanál fenyőmagból, öt evőkanál olívaolajból, két csokor friss bazsalikomból, 4-6 gerezd összetört fokhagymából és 9 deka reszelt pecorino vagy parmezán sajtból. Mindezt ízesíthetjük kapri – és olívabogyóval, illetve különféle fűszerekkel is.

Ügyeljünk az alapanyagok minőségére, a pesto csak a legfinomabb, extra szűz olívaolajat szereti, és a bazsalikom frissességére is nagyon kényes! Frissen főzött, forró tésztára téve egyszerű vacsoraként fogyasztható, de puha kenyérrel mártogatva előételként is kitűnő. Hűtőben 4-5 napig áll el, míg lefagyasztva 3 hónapig is eltartható.

pesztó

A pestóban az a jó, hogy mindenki saját ízlésére formálhatja, fűszerezheti kedve szerint, elrontani szinte lehetetlen. Az eredeti olasz ételek alapjául szolgáló pesto nem más, mint a paradicsomos szósz, sok-sok finomsággal.

Ha nem szeretnénk otthon bajlódni a készítésével, vegyünk fűszerezett paradicsom pestót, melynek különleges összetevői a következők: fokhagyma, fenyőmag, kesudió, juhsajt, hidegen sajtolt olívaolaj és napraforgóolaj.

peszto4

Bár egyszerűnek tűnik a felsorolt szószok elkészítése, Olaszországban azért minden családnak megvan a maga titkos pesto receptje, amit szigorúan őriznek.

HOZZÁVALÓK:

    3 gerezd fokhagyma
    90 g bazsalikomlevél (kb.1,5 csomag)
    4 ek fenyőmag
    2 dl olívaolaj
    80 g parmezán
    só, frissen őrölt fekete bors

A PESTO ELKÉSZÍTÉSE:

A fenyőmagot száraz serpenyőben alacsony lángon megpirítjuk, majd aprítógépben megdaráljuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, a bazsalikomot, a parmezánt és az olívaolaj felét, tovább pépesítjük. Mikor egynemű keveréket kaptunk, hozzáadjuk a maradék olívaolajat is. Napokig eltarthatjuk hűtőben.

Forrás: