Fogak egészsége: ártalmasak lehetnek a fehérítő csíkok?

Avagy a gyönyörű mosolynak ára van?

Komoly árat fizethetünk a csodaszép mosolyért – egy új kutatás eredménye szerint a fogak egészsége veszélybe kerülhet a fehérítő csíkok miatt.

Sokan számos trükköt kipróbálnak, illetve megveszik a jónak mondott termékeket azért, hogy a fogaik fehérségét fokozzák, szép mosolyt varázsoljanak maguknak. Egy kutatás azonban most rámutatott: nagy árat fizethetünk a csodás fehérségért. A fogak egészsége veszélybe kerülhet.

A tanulmány szerint a vény nélkül is kapható fogfehérítő csíkok károsító hatásúak lehetnek a fogak szerkezetére nézve.

„Kutatásunk azt mutatja, hogy azokban a fogakban, amelyeket fehérítő csíkokkal kezeltek, fehérjevesztés történik” – mondta el Kelly Keenan, a Galloway-i Stockton Egyetem kémia professzora.

Miközben a kutatás a vény nélküli termékeket vizsgálta, Keenan úgy véli, a fogorvosok által használtak ugyanolyan károsak lehetnek a fogak egészsége tekintetében. „Akár vény nélkül kapható fogfehérítő csíkokat veszünk, akár szakemberhez megyünk, ugyanaz az alapanyag kerül a fogainkra, ami alapvetően hidrogén-peroxid. Nem tudok biztonságosabb alternatíváról a fogfehérítést illetően”.

Nem mindenki tart azonban annyira ezektől a termékektől. „Minden termék, amely a fogak egészségére ártalmas lehet, aggaszt engem, sőt azt is hallottam, hogy a fogfehérítés lágyíthatja a fogakat– fejtette ki dr. James Sconzo, a New York-i Presbiteriánus és Metodista Kórház fogászati vezetője. – Jómagam ugyanakkor nem láttam nagyobb mértékű fogszuvasodást azoknál, akik fehérítik a fogaikat.”

Sconzo, aki nem volt bevonva a tanulmányba, kiemelte: jobban fél az egyéb dolgoktól, melyek rongálhatják a fogakat, ilyen például a sportital és a cukros italok is.

Érdemes tudni, hogy a fogak számos rétegből épülnek fel – a külső a védő jellegű zománc. A következő a dentin, mely fogaink nagyrészét alkotja, s benne nagy mennyiségben található fehérje – a legtöbb a kollagénnek nevezett anyag.

Keenan és kollégái három kísérletet végeztek a vény nélkül kapható fogfehérítő csíkokkal. Egy teljes fogat beleraktak mesterséges nyálba, s igyekeztek ugyanazokat a körülményeket megteremteni számára, amely a szájban jellemző. A fogat 20-60 percen keresztül kezelték a csíkkal, ennyi ugyanis a javasolt idő a használatára. Összesen 20 csíkot használtak el.

A kutatók azt tapasztalták, hogy a csíkokban lévő hidrogén-peroxidnak való kitettség miatt a dentin fő fehérje kisebb darabokká alakult. Egy másik kísérletben a tiszta kollagént kezelték hidrogén-peroxiddal – az eredeti kollagén eltűnt.

fogak

A tanulmány arra nem tért ki, vajon a fog természetes környezetében regenerálódik-e a fehérje tekintetében, de Sconzo szerint ez a helyzet – mivel a dentin élő sejtmátrix. A szakember maga is használt fogfehérítő csíkokat éveken át, s nem tűnt fel neki semmi.

Úgy véli, a fogakra gyakorolt ártalmas hatásra több bizonyíték begyűjtése szükséges.

Az Amerikai Fogászati Szövetség nem kommentálta szavait.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.