Édes tojást desszertnek!

Egyszerű, gluténmentes és vegetáriánus – mogyoróvajas tojások csupán 5 összetevővel: ez kell nekünk!

Unjuk a már meglevő receptjeinket? Készítsünk valami újat! Jól jönne egy gyors édesség recept? Süssünk kicsit, egyszerűt, mégis finomat, amelyet bárki nyugodtan fogyaszthat.

Csupán 5 összetevő kell a mogyoróvajas tojásokhoz – ez az édesség házilag gyorsan elkészíthető, egy sütésből 20 adag jön ki.

Édesség recept

Hozzávalók:

  • 2 kimagozott datolya
  • ½ csésze nyers mandula
  • 1 csésze pörkölt, sós mogyoró;
  • ½ csésze pörkölt, sós természetes mogyoróvaj (krémes a legjobb)
  • 1 csésze (kb.226 gramm) félédes vagy étkcsokoládé (vegetáriánusoknak nem tejes).

Rakjuk a datolyákat kézi mixerbe és dolgozzuk meg, amíg apró darabkák nem maradnak belőle. Adjuk hozzá a mandulákat és a mogyorót, amíg egységes, szórható tölteléket nem kapunk. Az apróbb darabkák maradhatnak. Adagoljuk hozzá a mogyoróvajat is, egyszerre csak egy evőkanállal (összesen 8 kanálnyi kell). A keverék laza tésztává válik. Ha túlságosan lazának tűnik ahhoz, hogy formálni lehessen, adjunk még hozzá mogyorót. Ha száraznak látszik, akkor pedig mogyoróvajat. Hűtsük a keveréket 5 percig a hűtőszekrényben, könnyebb lesz kezelni, formába hozni!

Alkossunk nagyobb, kerek kis alakzatokat a tésztából – egy púpozott evőkanállal -, és formáljuk őket tojásformájúvá. Helyezzük őket egy pergamenpapírral bélelt tepsibe, majd tepsistől tegyük a sütőbe 20 percre, hogy megszilárduljanak.

tojas

Közben olvasszuk meg az étcsokit, dupla forralással – vagy mikrosütőben 30 másodperces lépésekben (addig rakjuk be 30, majd újra 30 másodpercre, míg valóban olvadt nem lesz). Ezután a tepsis tésztát vegyük ki a hűtőből – érdemes inkább egyenként -, és fedjük be a kis tojásformákat csokoládéval. Ha túl sok lett a csoki, leszedhetjük róla, a tojásformát a tál széléhez érintve – de egy kis felesleg nem lényeges.

A kész formákat tegyük vissza a hűtőbe és hagyjuk állni. Ugye, nem nehéz ez a gyorsan elkészíthető édesség? Legjobb, ha a mogyoróvajas tojásokat légmentesen zárható dobozban tároljuk a fagyasztóban vagy felszolgálásig hűtjük a hűtőszekrényben! Jó étvágyat hozzájuk!

Forrás: https://napidoktor.hu/index