Antibiotikum-rezisztencia: képes megfékezni a vörös áfonya?

Segíthet a szuperbaktériumok ellen?

A vörös áfonya-molekulák érzékenyebbé teszik a baktériumokat az antibiotikumokra – állítja egy új kutatás, mely részletezi az ezt kiváltó kettős mechanizmust az antibiotikum-rezisztencia esetében.

A vörös áfonya számos előnye derült már ki az utóbbi évtizedekben. Kutatók azonban most arra is rájöttek, hogy az áfonya-molekulák érzékenyebbé teszik a baktériumokat az antibiotikumokra, s meg is magyarázták a kettős mechanizmust.

A Betegségmegelőzési Központ (CDC) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szintén úgy véli, hogy az antibiotikum-rezisztencia globális közegészségügyi probléma.

Az antibiotikumok túlzott használata embereknél és állatoknál egyaránt oda vezetett, hogy kezdenek teret nyerni a gyógyszereknek ellenálló „szuperbaktériumok”. A túlnépesedés, a globális migráció, a rossz higiéniai körülmények pedig csak néhány oka annak, hogy a gyógyszer-rezisztencia problémája fokozódott.

Egyes kutatók messzebbre mennek: szerintük olyan szinten állunk, hogy könnyen visszatérhetünk a preantibiotikus korszakba, amelyben a kisebb fertőzések ismét halálosak lehetnek. Ilyen környezetben a tudósok olyan innovatív és néha nem szokványos megoldásokkal próbálnak előállni, mint például a rovarok, olyan összetevőkért, melyek halálosan lehetnek a szuperbaktériumokra nézve.

A Quebec-i McGill Egyetem kutatói most az Institut National de la recherche scienceifique (INRS)-el együttműködve a kanadai Montrealban határozták el, hogy kiaknázzák a vörös áfonya lehetőségeit.

Nathalie Tufenkji professzor, a McGill vegyészmérnök professzora és a tanulmány vezető szerzője kollégáival felfedezte, hogy az áfonya kivonat a baktériumokat érzékenyebbé teszi az antibiotikumokra. A szerzők felfedezésüket az Advanced Science szaklapban közölték.

tőzegáfonya

Megállítja az áfonya kivonat az antibiotikum rezisztenciát?

Tufenkji professzort és munkatársait az biztatta az áfonya tanulmányozására, hogy egy széles körben elterjedt hiedelem szerint az áfonyalé segít a húgyúti fertőzések kezelésében. A kutatók kiválasztották tanulmányukhoz a húgyúti fertőzést, tüdőgyulladást és gastroenteritis-t okozó baktériumokat, beleértve a Proteus mirabilis-t, a Pseudomonas aeruginosa-t és Escherichia coli-t.

Vörös áfonyás kivonatot alkalmaztak a baktériumkultúrákra, s kiderült, hogy ezen gyümölcs molekulái kétféle módon tették érzékenyebbé azokat az antibiotikumokra. Először is, az áfonya-kivonat a baktériumok membránjait átjárhatóbbá tette az antibiotikumok számára. Másodszor az áfonya-kivonat megzavarta a mechanizmust, melyet a baktériumok jellemzően az antibiotikum megszüntetésére használnak.

„Normális esetben, ha laboratóriumi körülmények között antibiotikummal kezelünk egy baktériumot, a baktériumok idővel rezisztenciát szereznek” – mondta Tufenkji professzor.

A vörös áfonya-kivonat kettős hatása kisebb dózisok esetén is hatásos volt. Miután a kutatók felfedezték a mechanizmusokat a sejtkultúrákban, rovarmodellben ismételték megállapításaikat.

„Nagyon izgalmasak az eredmények – mondta el Éric Déziel, a tanulmány társ-szerzője, az INRS mikrobiológia professzora. – Az aktivitást a proantocianidinnek nevezett molekulák generálják. Többféle változatuk van, s együtt dolgoznak a végeredményért.”

Mint a szakember hozzátette: több kutatást kell végezniük annak meghatározására, melyek az antibiotikumokkal való szinergiában a legaktívabbak. Tufenkji professzor szerint tovább kell folytatni a kutatást emberi és állati egészségügyi területen, az antibiotikum-rezisztenciával való megküzdés részeként.

Forrás: https://napidoktor.hu/index