Nagy erőkkel az antibiotikum-rezisztencia ellen

Az antibiotikum-rezisztencia, vagyis az antibiotikumnak ellenálló baktériumok óriási kihívást jelentenek az egészségügyben. Most felveszik ellene a harcot!

Új kutatóintézetet nyit az Oxfordi Egyetem az antibiotikum-rezisztencia feltartóztatására, ugyanis a probléma az egyik legnagyobb kihívást jelenti az egészségügyre, évente világszerte mintegy 1,5 millió ember halálát okozzaadta hírül a BBC News.

Az intézményt az Ineos vegyipari vállalat 100 millió fontos (40 milliárd forint) adományából hozzák létre. Ötven szakember fog dolgozni az új kutatóintézetben, akik az antibiotikumok túlzott és téves használatát kutatják, amely az egyetem szerint 2050-re évente akár 10 millió többlethalálozást okozhat.

Rutinműtétek és egyértelműen hatásosnak tartott kezelések válhatnak kockázatosabbá hatékony antibiotikumok nélkül – figyelmeztetett az egyetem.

“Az antibiotikumokkal szembeni bakteriális ellenállás napjainkban az egyike azoknak a problémáknak, amelyek mértékét a leginkább alábecsülik” – mondta David Sweetman, az új intézet egyik sebészkonzultánsa.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.