A tisztaság illata otthon is

Ha azt halljuk: tisztaságillat, sokunknak talán a fertőtlenítőszeres, hypós, steril környezet jut eszébe, pedig a tisztaság egészen mást jelent, olyasvalamit, ami kifejezetten kellemes az orrnak.

Amikor nagyanyáink befejezték a nagytakarítást, valahogy mindennek olyan friss illata volt, pedig nem használtak se hangzatos fertőtlenítőszereket, se hosszan illatozó öblítőket, amelyek ráadásul nemcsak a „friss virágillatot” zárják magukba hetekre, de még puhává is varázsolnak mindent, sőt, még a csilli-villi bútor- és padlóápolókat sem ismerték. Mitől volt hát mégis olyan tökéletes az összhatás, hogy legszívesebben fejest ugrottunk volna a ropogós dunyhákkal megrakott ágyba és nem facsarta az orrunkat a vegyszerekből előállított „természet” illata?

egészséges tisztítószer_citrom

A válasz roppant egyszerű: attól, hogy ha valaminek az illatát éreztük, akkor az valóban az volt, ami, nem pedig egy mesterségesen előállított utánzat. És figyelem: ezek a praktikák sosem mennek ki a divatból! A mi felelősségünk, hogy megőrizzük, alkalmazzuk és aztán továbbadjuk a saját gyermekeinknek, unokáinknak. De mik ezek pontosan? Néhány tipp, hogy a mi otthonunk is mindig frissen illatozzon és mindig olyan legyen, mintha épp akkor fejeztük volna be a takarítást.

Napjainkban egyre többen fedezik fel újra az ecetet, nem véletlenül: bár töményen csípős, maró szaga van, gyorsan elillan és nemcsak a többi rossz szagot viszi magával, de hatásos tisztítószerként is sokat bizonyított már. Ha mégis kénytelenek vagyunk drasztikusabb hatású vegyszerekhez fordulni, akkor azoknak a kellemetlen szagát citrommal semlegesíthetjük, akár egy felületi áttörléssel is, de ha például a sütő belsejéből szeretnénk kiűzni a vegyszerszagot, szárítsunk közepes – 180-200 fok – hőmérsékleten némi friss narancsot, citromot. Ez egyébként szobai párologtatóhoz is jó lehet, ott egy vízzel telt edénybe kell néhány cseppet préselni a friss gyümölcsből, és azt feltenni a radiátorra: hihetetlen, mennyire meghitt hangulatot teremt!

Még egy trükk a takarításhoz: sokszor okoz problémát a szemetesvödör szagtalanítása, pedig erre is van természetes és hatásos módszer. Töltsük tele vízzel, és szórjunk bele literenként 2 evőkanál szárított mentát és egy csésze szódabikarbónát. Egy óra után már csak egy gyors öblítés van hátra.

Ugye senkinek nem kell magyarázni, mennyire intenzíven árasztja el szinte az egész lakást az az illat, ami főzés közben születik? Persze a töltött káposztát senki sem szereti a lakásában, de ami a főzést, a különféle összetevők melegítését illeti, azt fordítsuk a hasznunkra: elektromos kütyük helyett csináljunk valódi párologtatót! Tegyünk egy lábosba vizet, és szórjunk bele illatos fűszereket: fahéjat, szegfűszeget, szárított narancsot, és bármi olyat, ami ezekkel együtt kellemes érzést kelt bennünk, majd ezt kezdjük lassan melegíteni. Az illat hamarosan átjárja a lakást, és ha még némi gyömbért is szórunk a magunk készítette illatosítóba, a kellemetlen illatok sem lesznek már olyan bántóak.

Ha pedig nem akarunk a vízforralással bajlódni, szárazon is illatosíthatunk, de erről már egy másik napon lesz szó.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.