4+1 takarítási tipp ahhoz, hogy a gyerekszoba is kész legyen még szeptemberben

Elkezdődött az iskola – ez pedig egy jó alkalom arra, hogy gyermekünk szobáját egy „nagytakarításnak” vessük alá, hiszen egy rendezett, tiszta környezetben a tanulás is jobban fog menni. A takarításba természetesen csemeténket is bevonhatjuk, életkorának megfelelő módon – így ő is motiváltabbá válhat a végeredményként megszülető tisztaság és rend megőrzésében.

gyerekszoba-4

Minden szülőnek ismerős lehet az érzést, ami egy gyermekkel otthon töltött, átjátszott nap után a gyerekszobába belépve fogja el. A játékidő végével a rendrakás és a takarítás ideje következik, és bár sokszor a legegyszerűbb megoldás egy negyedórás rapid rendrakás, de néha egy alaposabb takarításra is szükség van, hogy otthonunk egészségét megőrizzük. Erre pedig remek alkalmat teremt az iskolakezdés, mikor amúgy is rendszerezzük és átválogatjuk csemeténk használati tárgyait.  Hogy megkönnyítsék a folyamatot a Dyson szakértői összegyűjtöttek néhány tippet, mely segítséget jelenthet a gyerekszoba alapos kitakarításához.

 

  1. Selejtezés és rendezés: Az iskolakezdés nemcsak életszakasz, hanem évszakváltás is, és remek alkalmat teremt egy kisebb lomtalanításhoz a gyerekszobában. Mielőtt nekiállunk nagytakarítani nézzük át gyermekünk ruháit, játékait, iskolaszereit. A kinőtt, megunt vagy ritkán használt ruhákat, tárgyakat, ha van rá helyünk, elrakhatjuk, például a kistestvérek számára, de akár el is ajándékozhatjuk vagy adományozhatjuk őket. A rendezés eredményeként létrejövő szellős, nem túlzsúfolt szobát pedig nemcsak sokkal könnyebb lesz kitakarítani, hanem a kialakított rendet is egyszerűbben lehet megőrizni benne.

 

  1. Takarítsuk ki alaposan az ágyat! Lehet, hogy ránézésre gyermekünk ágya és annak környéke nem tűnik különösebben piszkosnak, de a matracokban és az ágy alatti félreeső zugokban könnyen és nagyszámban találhatunk különböző mikroszkopikus élőlényeket és részecskéket – például poratkákat vagy pollenszemcséket, melyek jelenléte gyermekünk alvásminőségére is nagyban kihathat. A matracokat a Dyson szakértői szerint legalább fel évente ajánlott alaposan kitakarítani – ehhez, ha tehetjük, használjunk speciális, matractakarításhoz tervezett porszívófejet, mely különleges kialakítása révén igazi „poratkagyilkosként” működik.

  1. Itt az idő a függöny és redőny takarításra! Sokszor bele se gondolunk igazán, hogy a lakástextíliák, így a függönyök vagy éppen a redőnyök mennyi szennyeződést és port tudnak elnyelni magukban. Sokkal frissebb hangulatú és nem utolsó sorban egészségesebb lesz a gyerekszoba is, ha kimossuk a függönyöket, árnyékolókat. A redőnyöket és a karnisokat mindenképp portalanítsunk – ma már vannak olyan porszívófejek, melyek akár redőny takarításra is használhatóak, így nem kell kézzel törölgetnünk.

 

  1. Porszívózás, az utolsó (vagy épp utolsó előtti lépés): Itt, attól függően, hogy a gyerekszoba milyen burkolatú több megközelítés létezik. Ha kemény padlónk van, akkor értelemszerűen porszívózzuk fel az egész teret, nem megfeledkezve a sarkokról és más, félreeső zugokról. Ezt követően pedig jöhet befejező mozzanatként az alapos felmosás.

+1 Padlószőnyeg: Ha gyermekünk szobájában padlószőnyeg van, akkor a következő technikákat ajánlják a hatékony munkához:

 

  • Csak lassan és aprólékosan: ezzel felbolygatjuk a szőnyegszálakban tanyázó port és szennyeződéseket, amiket így a porszívó sokkal könnyeben szív fel.
  • Koncentráljunk egy pontra (de ne túlságosan): Az is segít, ha egy területen többször átmegyünk a porszívóval, de ne vigyük túlzásba: háromnál többször visszatérni ugyan oda a Dyson szakértői szerint már elhanyagolható eredménnyel jár.
  • Figyeljünk a zugokra: A rejtett, szőnyeggel fedett területek ideális élőhelyei a poratkáknak – ezért igyekezzünk a nagyobb bútorok alatt is kiporszívózni, akár úgy, hogy ideiglenesen elmozdítjuk őket a helyükről.

 

Porszívót, de milyet?

A megfelelő porszívó kiválasztásánál talán az elsődleges szempont, hogy amit felszívunk, az bent is maradjon, amiről a készülékbe épített szűrők gondoskodnak. Ha tehetjük válasszunk olyan készüléket, amely teljesen zárt szűrőrendszerrel rendelkezik, hogy a felszívott por ott maradjon, ahova való: a porszívóban. Fontos mérlegelési szempont lehet az is, hogy milyen fejei vannak a készüléknek, ugyanis a különböző, speciális feladatokra tervezett porszívó fejek nagy segítséget jelentenek a mindennapok során. Léteznek már olyan megoldások, melyeket kifejezetten matracok, kárpitok takarítására fejlesztettek ki, de olyan készülékkel is találkozhatunk, mely részszívóval és porkefével felszerelve érkezik. Végezetül pedig érdemes mérlegelni, hogy mennyire szeretnénk mobilisak lenni: egy vezeték nélküli, akkumulátoros kialakítás könnyebb mozgást tesz lehetővé – egy ilyen készülékkel talán gyakrabban és szívesebben állunk neki a porszívózásnak.

 

Beltéri allergia – Tippek az otthon allergiamentesítésére – 1. rész

 

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.