Ez is lehet a tüsszögés okozója

Ősztől fokozódnak a poratka allergia tünetei. Ez is állhat a háttérben, ha rendszeresen a lakásban, zárt térben tüsszög, orrdugulás, esetleg bőrtünetek, viszketés is jelentkezik.

Nem a por okozza az allergiát

A poratka egy apró élőlény, ami az otthonunkban él és elhalt emberi hámsejtekkel táplálkozik. Ott fordul elő, ahol mi is a legtöbb időt töltjük, tehát elsősorban az ágyban, matracban és párnában található nagyobb mennyiségben, de kedvelt élőhelyei a kárpitozott bútorok, kanapé, szőnyegek és a sötétítő függöny is. 1 g porban akár 200 háziporatka is élhet, az egy-két évig a hálószobában lévő párna súlyának 10%-át pedig a már elhullott atkák és ürülékük teszi ki.

A poratka így kétféle módon okoz allergiát. Az egyik a levegőben szálló, beszáradt széklete, amit, ha az allergiás személy belélegez, a tüneteit kiváltja. A másik pedig maga a poratka teste. Amikor ugyanis elhullanak, a maradványaik az élőhelyükön maradnak.

A poratka allergia tünetei

Leggyakrabban légúti panaszok jelentkeznek, amik jellemzően a lakásban vagy zárt térben erősebbek, szabadban javulnak a friss levegőn.

Orrdugulás, tüsszögés, köhögés, szemviszketés mellett sokaknál okoz bőrtüneteket is a poratka allergia.

Ha az ágyban fekve, ahol közvetlenül érintkezik a bőrünk a poratkákkal, rendszeresen viszketést érzünk, kiütések, vörös foltok jelennek meg rajtunk, akkor ez is állhat a háttérben.

Asztmások esetében a magas poratka koncentráció hatására erősödhetnek a tünetek.

allergia, tüsszentés, papírzsebkendő

Fotó: 123rf.com

Mit tegyünk, ha poratka allergiára gyanakszunk?

Tünetek esetén javasolt allergológushoz fordulni, aki a panaszokkal kapcsolatos részletes kikérdezést követően allergiavizsgálatot fog végezni. A vizsgálatok eredménye és a tünetek alapján megállapítja a diagnózist.

Tüneti és tartós kezelés

Poratka allergia ellen tüneti kezelésként antihisztaminok szedése, szteroid tartalmú orrspray, a szemtünetek ellen szemcsepp alkalmazható. Asztma esetén ezeket az asztma kezelésére szolgáló egyéb készítmények mellett kell használni.

Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa  elmondta, hogy mivel a poratkák egész évben tüneteket okozhatnak, érdemes megfontolni a tartós kezelés lehetőségét. Az allergén immunterápia 3-5 éves kezeléssel akár 10-12 évre megszüntetheti az allergiás panaszokat. Segítségével akkor sem jelentkeznek majd az allergiás tünetek, ha poratka jelen van a levegőben.

Olvasd el ezt is!

Poratka allergia – Így tudhatod meg, hogy veszélyeztet-e az asztma

Forrás: Napidoktor.hu