Beltéri allergia – Tippek az otthon allergiamentesítésére – 1. rész

Avagy hogyan tegyük biztonságossá a lakást?

Sokan hiszik, hogy az otthon biztonságos hely számukra, ahová az allergének elől elmenekülhetnek, sajnos azonban ezek ott is lesnek rájuk. Poratkák, állatszőr, penészspórák mindenütt lehetnek. Milyen allergia típusok vannak és milyen takarítás szükséges ellenük?

Sajnálatos tévhit, hogy az otthon megvéd bennünket az allergia hatásaitól. Allergének a lakásokban is vannak, lehet az poratka, állatszőr, penész, csótányok vagy bármi más, noha ezek régiónként és a fizikai környezettől függően is változnak.

Sőt, mások lehetnek szobánként is. Egyes allergének nyitott ablakon, ajtón át jönnek be, mások természetes módon megtalálhatók a lakásban, ilyen a háziállatok szőre, s vannak olyanok is, amelyek vegyi anyagok vagy környezeti állapotok, például szivárgás és az otthonba jutó nedvesség eredményei. Az allergia-szezon egész évben tarthat azok számára, akik érintettek.

Fotó: 123rf.com

Hogyan óvjuk hát magunkat a beltéri allergia tüneteitől?

Hatékony takarítási módszerekkel, kisebb életmódbeli változtatásokkal és legproblémásabb allergén-források azonosításával a legtöbb otthontulajdonos kontrollálni tudja a beltéri allergia hatásait – írja a cedarcityonline.com.

Ha mi magunk vagy a velünk élő szerettünk, barátunk légzőszervi problémával küzd, illetve érzékeny az allergénekre, az alábbi tippek segíthetnek.

1.Gyakori beltéri allergiák

Ahhoz, hogy meghatározzuk a leginkább problémás allergének jelenlétét és eltüntessük azokat otthonunkból, előszöris derítsük ki, milyen allergén típusok lehetnek a lakásban. Csak akkor azonosíthatjuk a potenciális forrásokat és léphetünk ellenük akcióba – a hálószobától a pincéig.

-Poratkák: nagyon apró bogaraknak tűnnek, s az otthon bármely pontján megtalálhatók. Szeretik a nedves, meleg helyeket és azon helyiségeket, ahol az emberek sok időt töltenek. Elhalt bőrsejteket esznek, s emberi izzadtságon élnek, vagyis gyakran vannak jelen a matracokon, kanapén, szőnyegen, bútoron, takarón vagy széken. A nappaliban, hálóban, otthoni irodában gyakori vendégek, egyszóval mindenütt, ahol az emberek sokszor megfordulnak.

Fotó: 123rf.com

A poratka olyan állatokhoz is vonzódik, mint a macskák és a kutyák – vagyis ott is találkozhatunk vele, ahol az állatok alszanak, sűrűn fekszenek. Ha beengedjük őket az ágyunkba, szinte biztos, hogy ezen a helyen megtaláljuk a poratkákat.

-Állati szőr: az állatok szőrében rejtőzik a bőrük, vizeletük, nyáluk és székletük darabkái is. Ezek a levegőben is szállnak, vagyis minden otthon, ahol van házi kedvenc, figyelemreméltó allergiás reakciót produkálhat, még ha a takarítás nemrég történt is. A szőr a levegőben marad és igen nehéz megszabadulni tőle. A földön levőt is csak alapos takarítással lehet eltávolítani.

Az állatszőr hozzátapad a kanapékhoz, függönyökhöz, szőnyegekhez és egyéb kárpitokhoz, s még olyan épületekben is megtalálható, ahol a háziállat már nincs is jelen – rátapad ugyanis a textilekre, ruhákra és az emberek testére, akik tartanak otthon kedvencet.

Sokan a macskaszőrre allergiásak, noha a kutya és a cica szőre ugyanolyan problémás a téma szempontjábólCsupán arról van szó, hogy egyes ebek és macskák kevésbé okoznak allergiás reakciót azoknál, akik erre érzékenyek, bár minden állat ugyanúgy hullajtja a szőrét és ugyanúgy is gondozzák. Az enyhe allergiával küzdők jobban teszik, ha kinn tartják kedvenceiket.

Kérdés, hipoallergének-e a szőr nélküli háziállatok? A szőr nem bunda, ezért még a szőrtelen kedvencek esetén is származhat gond belőle. A szőrtelen típusok tehát nem feltétlenül hipoallergének – olvasható a cedarcityonline.com-on.

A cikket folytatjuk.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.