Túrós kalács recept Húsvétra!

Lassan, de biztosan közeleg a Húsvét. A hagyományos sonka, tojás, torma kombináció mellett a kalácsról sem szabad elfeledkeznünk. Íme egy túrós kalács recept Húsvétra!

Hozzávalók

30 dkg liszt

10 dkg cukor

2 dkg élesztő

0,5 dl tej

25 dkg túró

1 tojás

8 dkg olvasztott vaj

1 csipet só

Kenéshez

1 tojássárgája

2 evőkanál tejszín

turos_kalacs_husvetra

Elkészítés

Meglangyosítjuk a tejet, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk 1 evőkanál cukrot, és 15 percet langyos helyen pihentetjük. Tálba tesszük a lisztet, a túrót, a tojást, az olvasztott vajat, a sót, a maradék cukrot, és végül hozzáad­juk a felfuttatott élesztőt. Összekeverjük, és rugalmas tésztává gyúrjuk, majd letakarva (vagy kelesztő tál­ban) 30 percig kelesztjük.

Ha a tészta megkelt, enyhén lisztezett felületre borítjuk. A tésztát 16 egyenlő részre vágjuk. A tésztadarabkákat kb. 20 cm hosszúra kisodorjuk, és kettesével összecsavarjuk őket, majd „kört” for­mázva a két végét összenyomjuk.

A kis „tésztafészkeket” sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük, és 15 percet hagyjuk pihenni. A tojássárgáját összekeverjük a tejszínnel, és megkenjük vele a tészta tetejét. 170 fokos sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük.

Forrás: