A tej és tejfehérjét tartalmazó ételek

Egy kis segítség a tejmentes élelmiszerekről, hogy mit ajánlott és mit nem ajánlott fogyasztani.

Kerülendők:
– tej és tejtermékek, tejföl, tejszín, joghurt, joghurthabok, gyümölcsjoghurtok, kefir, vaj, aludttej, ízesített vajkrémek, sajtok, sajtkrémek, túró, túrókrémek, ízesített túrókrémek, túróhabok, Túró Rudi,
– tejet és tejfehérjét tartalmazó élelmiszerek (tejes péksütemények, kalács, édesipari vagy cukrász termékek, nápolyi, fagylalt, tejcsokoládé stb.),
– tejet tartalmazó margarinok, – marha-, borjúhús,
– húsipari termékekből a marhahúsból készült, illetve tejösszetevővel készült termékek (sertés, marha párizsi, krinolin, virsli, szafaládé, kenőmájas).
Fogyasztható termékek:
– sertéshús, valamennyi szárnyas (csirke, pulyka, kacsa, liba, stb.),
– tojás,
– zöldség- és gyümölcsfélék,
– tejmentes margarinok (ld. felsorolást lejjebb),
– tejmentes felvágottak,
– édesipari termékek.

Tejmentes kenyérféleségek, péksütemények: barna kenyér, rozskenyér, Graham kenyér, Alföldi kenyér, burgonyás kenyér, vizes zsemle, vizes kifli.
Tejmentes margarinok: Liga margarin, Delma light, Husram, Vigör, Goldgel, Holland vegetárius margarin stb.
Tejmentes felvágottak: baromfi párizsi, baromfi virsli, gépsonka, sonka szalámi, Pick szalámi, olasz feIvá­gott, pulyka java, aszpikos sonka, Zalahús, aranymájas, szalonna, császárszalonna, stb. Otthon készült húskrém, pástétom, májkrém, hideg sült, hideg vagdalt.
Édesipari termékek: étcsokoládé, zselék, Stollwerk, háztartási keksz (piros zacskós) Albert keksz, mo­gyoró, mazsola, praliné, Detki háztartási keksz, Pom-bar stb.
Fogyaszthatók: Tejmentes tápszerek 6 éves korig, szójaital 6 éves kor felett, zöldség- és gyümölcsfélék.
11080Dobozos áru:
Rumpraliné, Anita desszert, Banánízű mártott zseléív, Virág díszdoboz, Mártott grillázs lapocska, Rumos cseresznye, Zselécukor félgömb díszdoboz, Gyógyzselé, Konyak­meggy, Birs desszert, Barackízű zselégömb, Mártott ananászízű zselé, Húsvéti mártott zselé díszdobozban, Mártott fondanttojás, Mártott zseléív.

Szaloncukor függelék:
Étcsokoládés zselés szaloncukor, Mártott konzum szaloncukor, Mártott zselés szalon­cukor, Mártott fondant függelék, Étcsokoládés figurák, Mártott zselés függelék.

Táblásáru:
Étcsokoládé, Étcsokoládé pasztilla, Mogyorós étcsokoládé. Étesokoládés macskanyelv, Dávid étcsokoládé hasáb, Mandulás étcsokoládé, Katica tortabevonó.

Darabáru:
Melba, Budapest Hipp, Vikend, Puncs, Muki csokoládé szelet, Pircsi, Vili, Emőke, Met­ró, Viola mártott zselészelet. Banán, Sósborszeszes cukorka.

Kerülendők:
– Tej és tejtermékek, tejföl, tejszín, joghurthabok, gyümölcsjoghurtok, aludttej, vaj, íze­sített vajkrém, sajtolt, sajtkrémek, túrókrémek, ízesített túrókrémek, túróhabok, Túró Rudi.
– Tejet és tejfehérjét tartalmazó élelmiszerek, (tejes péksütemények, kalács, édesipari vagy cukrász termékek, nápolyi, fagylalt, tejcsokoládé stb.).
– Tejet tartalmazó margarinok.
– Marha, borjúhús.
– Húsipari termékekből a marhahúsból készült, ill. tejösszetevővel készült termékek (sertés, marhapárizsi, krinolin, virsli, szafaládé, kenőmájas).

Tejmentes fagylaltok

Eperfagylalt: 1 dl víz, 140 g cukor, 150 g eper (tisztított) 1 citrom leve. A cukrot a vízzel szirupnak összeforraljuk, ha hűlt, a turmixolt epret és a citrom levet hozzáadjuk. Fagylaltgépben fagyasztjuk.
Málnafagylalt I.: 150 g cukor, 1 l víz, 1 l málnaszörp, 1 citrom. A cukorból és a vízből szirupot főzünk, hűtés után hozzákeverjük a málnaszörpöt és a citrom levét. Fagylaltgépben fagyasztjuk.
Málnafagylalt II.: 1 l víz, 150 g cukor, 2 db tojásfehérje, 2 dl málnaszörp (friss málnából préselve) 30 g finom cukor a tojások habjába és 1 citrom leve. A cukorból és a vízből szirupot főzünk, amikor kihűlt, hozzákeverjük a tojások habját, a citromlevet és a málnalevet. Fagylaltgépben fagyasztjuk.
Citromfagylalt: 1 l víz, 200 g cukor, 2 citrom leve és héja (reszelve). 1 l vizet a cukorral sziruppá főzünk, ha kihűlt, az 1 l vízzel elkevert citromlevet és a reszelt citromhéjat hozzáadjuk. Fagylaltgépben fagyasztjuk.
Narancsfagylalt: 1 l víz, 130 b cukor, 1 dI narancslé. A kihűlt sziruphoz hozzákeverjük a narancslevet és esetleg a narancs reszelt héját, ízlés szerint. Fagylaltgépben fagyasztjuk.
A fagylaltokból kelyheket is készíthetünk gyümölccsel, reszelt étcsokoládéval, mogyoróval, dióval.

Forrás: